A kovács, a kertész, a fotós, a festő, az író

Írta:  2011.11.25.
Nyári hangulatot csempészett az őszbe Baráth Miklós a Városháza Galériában megnyílt kiállításával.

Buczkó Imre és Baráth Miklós
A tárlatot megnyitó Buczkó Imre festőművész, művészeti író kellemes humorral beszélt Baráth Miklósról, akihez több évtizedes barátság fűzi. Az ismeretségük akkor kezdődött, amikor Miklós a Malévhoz került lakatosként. Néhány év múltán feljebb lépett a ranglétrán, s 1991-ben a gépészeti részleg vezetőjeként ment nyugdíjba.
Buczkó Imre azután arról is mesélt, hogy barátja az országban, ha nem is a legnagyobb, de a legjobb írisztermelő. A kertjében 150–200 között van a szín- és formaváltozatok száma. Mellette más virágokat és növényeket is kedvel, már a lakatosműhelyben is ott voltak a természet „kis epizódjai”.
– Egy alkalommal cukkolásképpen kijelentette, hogy megtanul festeni, és le fog engem pipálni – idézte fel a közös múltat Buczkó Imre. – Amikor nyugdíjas lett, emlékeztettem az ígéretére, de szabadkozott, hogy csak viccelt. Nem tágítottam: az ígéret az ígéret, csak nem félsz? Amikor megjelent Airport Art című könyvem, és sikert aratott az olvasók körében, javasoltam Miklósnak, írja meg ő is az élete történetét. Ám azt mondta, hogy jönne ő ahhoz, hogy könyvírásba kezdjen. Mire én: ismerem az életedet, és tudom, hogy érdemes a megírásra. Ha nem akarod megírni, add át a téma jogát, megírom én. Éreztem, tudtam, hogy ez hatni fog. Így is lett, a könyv Rögös úton címmel megszületett. Ilyen ember tehát Baráth Miklós, a kovács, a kertész, a fotós, a festő, az író – ecce homo.

Nyár az őszben