Így látják ők

Írta:  2011.12.13.
Gyerekek mutatták meg, milyennek látják környezetüket. A Mi kertünk rajzpályázat díjait a Piros iskolában adták át.

Lévai István Zoltán adta át a díjakat
– Ebben az évben hatodszor hirdettük meg a kerületben élő óvodáskorú és általános iskolás gyermekek részére A mi kertünk rajzpályázatot – mondta Kirrné Feicht Ágnes, az önkormányzat környezetvédelmi csoport vezetője. – Szeretnénk, ha a legifjabbak is megmutatnák azt, hogy milyennek látják környezetüket, a családi-, városi kerteket, parkokat.
A pályázatra óvodás, általános iskola 1-4. osztályos, 5-6. osztályos, 7-8 osztályos kategóriában lehetet jelentkezni. Az alkotások száma egyre növekedik, ugyanis tavaly 228, idén pedig 500 rajzot küldtek be a jelentkezők. Így a rajzpályázaton170 óvodás, 240 alsó tagozatos, felső tagozatos 90 felső tagozatos mutatta be alkotásait.
Minden kategóriában az I., II., III. helyezettek és a dicséretben részesülők oklevelet és tárgyjutalmat kaptak, melyet Lévai István Zoltán alpolgármester adott át a gyerekeknek. A díjkiosztó ünnepségen az alpolgármester 44 díjat adott át, összesen 165 ezer forint értékben. Az ünnepségen 18 óvodás 14 alsó tagozatos, 12 felső tagozatos kapott díjat.
Bakos Tamás, az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának oktatója, a Vizuális Nevelési Tanszék vezetője, a zsűri elnöke a díjátadó ünnepségen elmondta: sok ilyen versenyre volna szükség, hogy a gyerekek megfogalmazhassák véleményüket a világról, környezetükről. A kicsik szívesen rajzolnak, de ahogy a korban felfelé haladnak, lassacskán elmúlik a rajz iránti késztetésük, mert elbátortalanodnak. Ennek fő oka, hogy a környezetükben sok olyan képet látnak (számítógépes grafika), amihez hasonlónak az elkészítése utolérhetetlennek tűnik számukra.
Ehhez rajzolni kell tanulni, és képalkotói késztetést továbbvinni. A pályázat is ennek egy módja – hangsúlyozta a zsűri elnöke.

Rajzokat küldött be: Gyöngyszem Óvoda, Zenevár óvoda, Napsugár Óvoda, Vándor Óvoda, Zöld Liget Óvoda, Kerekerdő Óvoda, Hétszínvirág Óvoda, Dráva Óvoda, Cseperedő Óvoda, Nyitnikék Óvoda, Bóbita Óvoda, Aprók Falva Óvoda, Napraforgó Óvoda, Mocorgó Óvoda, Eszterlánc Óvoda.
Az általános iskolások közül a Kandó téri Általános Iskola, Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola, Kastélydombi Általános Iskola, Ady Endre Általános Iskola, Darus utcai Általános és Magyar-Német Két Tannyelvű Iskola, Gulner Gyula Általános Iskola, Vajk-sziget Általános Iskola, Kapocs Általános és Magyar-Angol Két Tannyelvű Iskola, Csontváry Kosztka Tivadar Általános és Alternatív Iskola