A színészóriás emlékét idézték fel

Írta:  2012.01.24.
Latinovits Zoltánra, a sokak által színészkirálynak nevezett legendás színművészre emlékezett felolvasóestjével Holl Zsuzsa és Molnár Csaba, a Magyar Színház két művésze január 21-én a Pestszentimrei Közösségi Házban.
A magyar kultúra napja alkalmából az előadók megidézték a színészóriás szellemiségét, küzdelmeit, gyötrődéseit a Ködszurkáló és a Verset mondok című kötetei és édesanyjához írt levelei segítségével.
Latinovits Zoltánra a legenda szerint a budapesti Szent Imre Gimnázium középiskolai színkörében egy epizódszerepben figyelt fel a nézőtéren helyet foglaló Bajor Gizi, aki színészi mesterségre biztatta őt. Érettségi után volt asztalostanonc, hídépítő munkás, majd édesanyja tanácsára a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karán szerzett diplomát. Ezek után segédszínésznek szerződött a debreceni Csokonai Színházhoz. Innen indult a színészi pályája, amelyen megannyi sikert és kudarcot élt meg. Izgága embernek tartották, mert sokat viaskodott a hatalom képviselőivel és színházi feletteseivel. Harcait, igazságkeresését, jobbító szándékát írásban is megfogalmazta a Ködszurkáló című önéletrajzi kötetében.
„Köd telepedett a színházra. Ellepte a színpadot, gomolyog a nézőtéren. Jó lenne – ködszurkálóként – fényt hasítani, de legalább agresszív kérdőjeleket vésni ebbe a szélcsendes káoszba.
 Jó lenne az alapfogalmakat tisztázni, valamilyen koordináta-rendszert rajzolni, mely meghatározza a pozitív és a negatív értékeket” – írta a tragikus körülmények között, fiatalon elhunyt művész.