Objektíven objektívvel és helytörténettel

Írta:  2012.01.24.
Vetítéssel egybekötött, „képes” helytörténeti előadásokat tartottak a diákoknak január 20-án délelőtt a Rózsa Művelődési Házban a Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény (PIHGY) fiatal kutatói.
A PIHGY elsősorban XX. századi anyagot gyűjt, így az előadások a mai fiatalok szüleinek, nagyszüleinek a világát vázolták fel, amely ma is sokakat érdekel. Ilyen például a lakásdizájn, a sport, a kerületi középiskolák története, a munka világa a sajtó szemével. Érdeklődésre tartott számot az előadók által felhasznált forrásanyag is, amelynek kiindulópontja a kép, a fotó volt.

A délutáni programot Ughy Attila nyitotta meg
– A délelőtti programban a tudományos ismeretterjesztésen volt a hangsúly. A két évvel ezelőtti sikeren felbuzdulva újra a középiskolásokat szólítottuk meg – mesélte Feitl Írisz, a PIHGY történész-múzeológusa. – 2010-ben átfogó helytörténeti gyűjtést kezdtünk, lőrinci és imrei vonatkozású képeket keresve. A kiindulópont egy képes kiadvány terve volt, amely a fényképekre és más képi forrásokra alapozva mutatja be a kerület történetét.
– Tetszettek az előadások – mondta Tihanyi Mónika, a Karinthy gimnázium diákja –, s a korabeli fényképek is megkapóak voltak. Jól bemutatták, hogy az 50-es évek elején milyen szempontok szerint kellett fotózni, melyek voltak a központi témák. Hihetetlen, hogy akkoriban traktoros- és mozdonyvezető lányok voltak az ideálok…
– Miközben a történészek nagy része az írott forrásra helyezi a hangsúlyt – sőt egyedüli kiindulópontként használja azt –, a történeti muzeológia fél évszázada használ egy fontos papíralapú forrást is: a fényképet – hangsúlyozta Heilauf Zsuzsanna, a PIHGY igazgatóhelyettese. – A kerület történetében az írott források, dokumentumok hiányában forráspótló szerepe van a fotónak. Az említett, immár készülő képes könyv az új szerzemények és a korábban még nem publikált értékes képek bemutatására hivatott, és a két település kialakulásától egészen a rendszerváltozásig mutatja be fényképekkel, képeslapokkal, aprónyomtatványokkal Pestszentlőrinc és Pestszentimre történetét. A kötetben tehát az illusztrációk fognak dominálni, a szöveg nagy része a képekhez kapcsolódva jelenik meg. 

Kucsák László a középiskolásokat is megszólította beszédében

A délutáni konferencia Stemlerné Balog Ilonának, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára egykori főosztályvezetőjének fotótörténeti előadásával kezdődött. Ezt követően múzeumi szakemberek, fotótörténészek, helytörténészek, művelődéstörténész, könyvtáros-tanár és egy magángyűjtő izgalmas előadása következett. Az érdeklődők új információkat kaphattak a pestszentlőrinci szociofotókról, a képes levelezőlapok történetéről, a település életében fontos szerepet betöltő személyiségekről és a Szentimrei Katolikus Társaskör életéről.
Értékes előadást tartott Téglás Tivadar Pro Urbe-díjas helytörténész, Márkiné Gácsi Mónika könyvtáros-tanár, Grünvald Mária helytörténész-tanár és Heilauf Zsuzsanna is.
A délelőtti programot Kucsák László alpolgármester, a délutánit Ughy Attila polgármester nyitotta meg.