Harminc év, harminc fotó

Írta:  2012.01.31.
A Pirkadat című természetfotó-kiállítás január 27-én nyílt meg a Kondor Béla Közösségi Házban, és március 2-ig tekinthető meg.

Egy ígéretes pálya nyitánya
Ravasz Balázs alkotásaiban már több alkalommal gyönyörködhettünk a kerületben. A 30 fényképét bemutató tárlat apropóját ezúttal a természetfotós 30. születésnapja adta, életpályájának kezdeti szakaszát jelölve, amelyre a Pirkadat cím is utal.
– A természetfotósoknál a fényképezést általában megelőzi a természet megismerése, szeretete – mesélte az alkotó. – Nálam épp fordítva történt. A középiskolában, vagyis a Hunyadi gimnáziumban filmezni kezdtünk, a főiskolai évek alatt már operatőrként dolgoztam, s ekkor kaptam kedvet a fotózáshoz. Amikor a kezdő fényképészek témákat keresnek, megpróbálkoznak virágok, kisebb-nagyobb állatok fotózásával. Én is így tettem, és olyannyira rabul ejtett az objektív lencséjén keresztül feltáruló élővilág szépsége, hogy hamar kiderült, természetfotós leszek. Mára valódi életformámmá vált a természet fényképezése és a természetvédelem, hétköznapi öltözékem miatt sokszor hittek már vadásznak, erdésznek is. Anyai nagyapám tényleg vadászember volt, nagyon szerette a természetet, és valószínű, hogy gyerekkoromban ez tudat alatt hatott rám.
Ravasz Balázs egy kerületi barátjával 2005-ben megalakította a FényÉrték Természetfotó Klubot, amellyel rendszeresen tartanak kiállításokat és műsoros esteket. 2009-ben, addigi munkái elismeréseként, felvételt nyert a naturArt Magyar Természetfotósok Szövetségébe.
Képei a természetvédelem és a fotóművészet összekapcsolásával hívják fel a figyelmet a természeti környezet szépségére, megóvásának fontosságára.
Célja az, hogy alternatívát nyújtson a bulvármédia által uralt világtól megcsömörlött közönség számára, igényes kikapcsolódást kínálva minden korosztálynak.
– A természetfotózás számomra kikapcsolódás, alkotói tevékenység és misszió egyszerre – hangsúlyozta Balázs.
A születésnapi tárlaton Kucsák László alpolgármester mondott köszöntőt, a kiállítást Zsila Sándor fotóművész nyitotta meg, és közreműködött Bánhidy András (ének, gitár).