A diplomácia művészetének elsajátítása

Írta:  2012.03.11.
A Karinthy Gimnázium az ENSZ-et hozta el az Országházba: nemzetközi diákkonferenciájára közel 400 fiatal látogatott el.

Közel 400 fiatal jött el 9 országból
A Karinthy Frigyes Gimnáziumban évente márciusban megrendezik a már hagyományos, háromnapos KarMUN konferenciát, közel 400 résztvevővel, akik magyar és külföldi (9 országból), állami és nemzetközi iskolából érkeznek.
Az ENSZ-Modell (Model United Nations) oktatási szervezetként több mint 60 éve azt a célt tűzte maga elé, hogy olyan fórumot teremtsen a világ diákjai számára, ahol gondolatokat cserélhetnek az aktuális nemzetközi problémákról, háborúról és békéről, klímaváltásról és környezetszennyezésről, kultúráról és oktatásról, azaz igazán jelentős, a jövőre is kiható globális kérdésekről. Eközben a fiatalok elsajátíthatják a diplomácia alapjait és fejleszthetik vitakultúrájukat, mindezt angol nyelven.
– Az igazi kihívás mégis az, hogy a diákok nem saját országuk, hanem egy másik ország álláspontját, érvrendszerét kell, hogy képviseljék – hangsúlyozta Bognár Anikó, az intézmény igazgatóhelyettese. – Ez a nézőpontváltás kiváló alkalom a rugalmasság, a megértés gyakorlására, és egy másik nemzet megismerésére is. Ez az együttgondolkodás, az értő és sokoldalú kommunikáció adja az ENSZ Modell konferenciák igazi értékét.
A megnyitó ünnepséget évek óta a Parlament Főrendházi Termében tartják, országgyűlési képviselők részvételével, a társadalom, a gazdasági, politikai, kulturális, tudományos élet kiemelkedő személyiségeinek előadásaival.  

A megnyitón Ughy Attila és Kucsák László is részt vett

A további két napon az ENSZ tényleges bizottságainak (Leszerelési Bizottság, Emberi Jogok Bizottsága, Környezetvédelmi Bizottság, Krízis Bizottság, Gazdasági és Szociális Tanács, Biztonsági Tanács, Speciális Ügyek Bizottsága és az ENSZ Közgyűlése) megfelelő üléseken folyik a munka.
Természetesen a munkanapok végén a nagy bulizások sem maradhattak el, hiszen fiatalokról van szó.