Üzenet az otthoni hegyeknek

Írta:  2012.04.12.
Sok helyen várják vissza őket – a nagyváradi Kiss Stúdió Színház lassan húsz éve arat sikert Erdély, Magyarország, Európa színpadain. Április 15-én Wass Albert-esttel és egy gyermekelőadással lépnek fel a Rózsa Művelődési Házban.
Sokan vizsgálták már, mi lehet Wass Albert XXI. századi reneszánszának a titka. Az író műveinek sikere vitathatatlan: az újra kiadott könyvek tisztességes példányszámban fogynak az egész magyar nyelvterületen.
– A Wass Albert műveiből készült színpadi játékunkat akkor mutattuk be, amikor a legtöbben kezdték megismerni az író munkásságát, amikor a legtöbb regényét olvasták. A bemutató utáni egy évben 82 előadást tartottunk, és másfél év alatt elértük a százas „szériát”. És bár utána már hosszabb időközönként adtuk elő, mégis túl vagyunk már a 200. előadáson. Wass Albert könyveinek ismerete toborozza a nézőket, akik a színpadon megelevenedve láthatják az általuk ismert történetek egy-egy részletét, egy-egy szereplőjét – mondta el Kiss Törék Ildikó, aki férjével, Varga Miklóssal 1994-ben alapította meg Nagyváradon a Kiss Stúdió Színházat.
A társulat – Erdély egyetlen szervezeti és anyagi értelemben független színháza – az egyik legnagyobb sikerének mondhatja az Üzenet az otthoni hegyeknek című előadását, amelyet Wass Albert műveinek mintegy 7000 oldalnyi szövegéből szerkesztettek össze.
– Wass Albert népszerűsége, és ennek folyományaként a mi előadásunké is, abban rejlik, hogy nemcsak nagy fantáziával megáldott, gyönyörű magyar nyelven írott műveket ajándékozott nekünk, hanem abban is, hogy emberismerete, igazságszeretete, jellemalkotó tehetsége mindenki számára kínál és nyújt élményeket – vallja Kiss Törék Ildikó az íróról.
A Kiss Stúdió Színház április 15-én 15 órakor mutatja be a Rózsa színpadán Wass Albert-estjét. Délelőtt 11-től pedig a gyerekeket szórakoztatják a versekből, dalokból, mesékből összeállított Süss fel, nap! című műsorral.