Ezer színben csillogó-ragyogó képek

Írta:  2012.04.13.
A Kondor Béla Közösségi Ház 25 éves Képzőművész Köre tűzzománc szekciójából nyolc alkotó mutatta be a szemet, lelket gyönyörködtető munkáit a Rózsa Művelődési Házban.
Okányi Kiss Ferenc egykori művészeti vezető kezdeményezésére 1987-ben indult be a felnőtt rajz- és festőkör a Kondor Béla Közösségi Házban, Gerber Pál festőművész vezetésével, majd a következő évtől Buna Konstantin művésztanár vette át a művészeti irányítást és vezette sikerrel a képzőművész kört 2011. év végéig. (Buna Konstantin tovább nem vállalta a felkérést.) A kis csapat 2012-től a hivatásos vezető nélkül maradt, önképzőkörként működik tovább. A tűzzománc szekció nyolc tagjának gyakorlati irányítását Lizák Pálma vette át. A szakkör további négy festő tagja szintén önképző köri jelleggel működik, havonként művész-tanári korrektúrával.
A negyed évszázad alatt több mint negyven, művészet iránt érdeklődő felnőtt fordult meg a szakkörben, járult hozzá a kiállítások sikeréhez és az elnyert egyéni és csoportos díjakhoz. A jeles évfordulóra a képzőművész kör saját szerkesztésű kiadványt is kiadott, amelyben 21 alkotó mutatta be válogatott munkáit és „mesélt” az alkotás gyönyörűségéről.
Lizák Pálma elmondta, hogy 1996-ban a XVIII. kerületi Művészeti Egyesület nyári, nemzetközi táborában Török Ibolya szobrászművész segítségével ismerkedett meg a tűzzománc készítéssel.
A tűzzománc csillogásának gyönyörűsége nem hagyta nyugodni és addig-addig szorgalmazta egy égetőkemence beszerzését, míg az álomból valóság lett. Egy évig Török Ibolya művészeti irányításával tanulták a kör tagja az alapokat és az ékszerkészítést, majd a művészeti vezetést Buna Konstantin látta el.
A Kondor Béla Közösségi Ház Képzőművész Köre tűzzománc szekciójának tárlata A hagyomány folytatódik címmel április 12-én nyílt meg a Rózsa Művelődési Házban.
–A tűzzománc készítés szinte mindenkit elvarázsol – mondta Lizák Pálma. – Amikor a tűzből kiemeljük az ezer színben csillogó-ragyogó képet, vagy ékszert nincs ember, aki ne örülne és mosolyogna.
Alkotni azért nagyszerű, mert megfeledkezhetünk a világról, a gondokról és boldog örömmel nézhetjük egy új, eddig soha nem látott dolog születését.
A képzőművész kör tűzzománc szekciójából nyolc alkotó hozta el
a szemet, lelket gyönyörködtető munkáit. A kiállítást Kiss Orsika kavicsgrafikus nyitotta meg.
A tárlat április 30-ig tekinthető meg.