Nagyváradiak, akik nagy túrákat tartanak

Írta:  2012.04.19.
A Magyar Örökség díjas nagyváradi Kiss Stúdió Színház április 15-én egy gyermekelőadást és egy Wass Albert-estet tartott nagy sikerrel a Rózsa Művelődési Házban.
A nagyváradiak fellépését a Városgazda Zrt. tette lehetővé. Banyár László vezérigazgató elmondta, hogy a kerületi fejlesztések és karbantartások mellett a kultúra ápolását is kiemelten fontosnak tartja a cég. Az említett hétvégén is több program szervezésében vettek részt, a színházi előadás mellett többek között a kutyafesztivállal is igyekeztek színesíteni a programkínálatot.

Kinyílt a tavasz

A nagyváradi társulat előadásának sikerét már az is garantálta, hogy több mint 200 alkalommal adták elő a 7000 oldalnyi Wass Albert-írásból válogatott összeállítást. A közönség pedig nem tévedhet, aligha véletlen, hogy ennyi alkalommal léphettek színpadra ezzel az előadással.
– Egészen pontosan ez volt a 211. Wass Albert-előadásunk – mondta Kiss Törék Ildikó színművész. – Az író könyveinek ismerete toborozza a nézőket. 2008-ban, az író születésének és halálának kerek évfordulóján, újabb előadást hoztunk létre Kinyílt a tavasz, mint egy imádság címmel. Wass Albert népszerűsége nemcsak abban rejlik, hogy gyönyörű magyar nyelven írott művekkel ajándékozott meg bennünket, hanem abban is, hogy emberismerete, jellemalkotó tehetsége, igazságszeretete mindenki számára élményt nyújt.
A Wass-est mellett mintegy tucatnyi előadás szerepel a társulat repertoárján.
– Elsősorban olyan szerzők műveit igyekszünk színpadra vinni, akiknek az értékrendjével azonosulni tudunk. Van egy olyan előadásunk is, amelyet Wass Albert mellett Márai Sándor és Nyírő József írásaiból válogattunk. Mindhárman emigrációban éltek és haltak meg, és csodálatos nyelvezettel gazdagították a magyar nyelvet.
A művészek azt tartják sikerük titkának, hogy egy-egy előadás végére a közönség közösségé válik, ami még vonzóbbá teszi a résztvevőknek a produkciót.

A falvaktól a fővárosig

A társulat gyakran szerepel Magyarországon, kerületünkben is már sokadszor lépett színpadra.
– Minden meghívásnak igyekszünk eleget tenni, és szerencsére sok helyre várnak bennünket. A székelyföldi kis falvaktól Budapestig rengeteg helyen fellépünk. Fontosnak tartjuk, hogy a szórványmagyarságnak éppúgy játsszunk, mint Budapesten. A fővárosban legközelebb a Magyarok Világtalálkozóján lépünk fel, július elején.