Dzsesszfantáziák objektívvel

Írta:  2012.05.28.
Siklós Péter Rivalda című kiállítása május 25-én nyílt meg a Fehéren Feketén Galériában.
Az alkotó eredetileg zenei pályára készült, de hosszú kitérők után a fotográfiában találja meg a művészi kifejezés eszközeit.
– Dolgoztam műszaki fotósként, fotóriporterként, de a színpadi produkciók, a zene, a tánc, a változó fények mind a mai napig kihívást jelentenek a számomra – mondta Siklós Péter.
– A dzsessz egy külön világ! Luis Armstrong budapesti fellépése volt az első meghatározó fotós élményem. Ella Fitzgerald, majd Ray Charles, Oscar Peterson és a többi világsztár fekete-fehér fényképeiből készült az első fotóalbumom, a Jazzfantáziák.

A Rivalda című tárlatra a fotóművész a jazztémában készült felvételeiből hozott el egy csokorra valót, és külön megköszönte Nádasdi Mihálynak, a Fehéren Feketén Galéria tulajdonosának a kiállítás kivitelezésében nyújtott segítségét.
A kiállítást Kucsák László alpolgármester nyitotta meg, a fotóművészt Garamvölgyi Béla képzőművész méltatta, Draskóczy Zoltán gitárművész működött közre. A tárlaton részt vett Berki Tamás dzsesszénekes, akiről a tárlaton is láthatunk egy felvételt, Chochol Károly fotóművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Művészeti Tanácsának elnöke, Pásztor János önkormányzati képviselő.
– Többnyire csupán a hangverseny elején engedélyezik a fényképezést, pedig idő kell ahhoz, hogy a fotós meg tudja ragadni a megfelelő pillanatot. Ez egy interaktív játék, mert a zenész arcán is látszik, ha befogadó a közönsége – magyarázta a fotóművész.
Siklós Péter a fényképezőgépével a múló idő egy-egy csodálatos pillanatát örökíti meg, melyből következtetni lehet az előzményekre és a befejező mozzanatra...
Siklós Péter számos kollektív és egyéni kiállítás szereplője, Székely Aladár-díjas, tagja a Magyar Fotográfiai Egyesületnek, Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, Magyar Fotóművészek Szövetségének. 

„A gyors, ügyes gép, a tárgyilagos objektív lenne a megoldás? Tudjuk, hogy nem, nem a gép számít, hanem az ember, a művész, aki kezében tartja. Annak ízlése, ötlete, vérmérséklete, hangulata, vagyis az alkotó érzésvilága.” – olvashatjuk Chochol Károly tollából A mi kerületünk című könyvben.


A kiállított képek június 15-ig tekinthetők meg a Fehéren Feketén Galériában (Telei Pál utca 26/b.).