A lány eltűnt, a tánc megmaradt

Írta:  2012.06.05.
Csak véletlenül lett táncos, mégis évtizedek óta sikeres táncpedagógus, és június első hétvégéjén éppen huszadik alkalommal szervezte meg a Tébláb-fesztivált. Vörös Árpád a sikerei ellenére a csapatára a legbüszkébb.

– Eredetileg matematikatanár vagyok. Szerelmes voltam egy lányba, aki kiválóan táncolt, én viszont egyáltalán nem tudtam. Megtanultam, aztán a lány eltűnt, de a tánc maradt – foglalta össze velősen a kezdeteket és az elmúlt több mint két évtized lényegét Vörös Árpád, a Tébláb Művészeti Alapítvány elnöke, a Tébláb Nemzetközi Néptáncfesztivál főszervezője.

Jöttek mindenhonnan

A kilencvenes évek elején a dél-pesti régióban egyáltalán nem szerveztek nagyobb fesztivált. Ez és a Tébláb Pestszentlőrincen már akkor működő néptánccsoportja adta az ötletet a néptáncfesztivál összetrombitálására.
– Az első fesztivált 1993. május 8-án tartottuk, és a célunk az volt, hogy a megmérettetés, a verseny terhe nélkül találkozhassanak egymással elsősorban amatőr együttesek. Körülnéztem, kiket volna érdemes meghívni. A Dél-Alföldről, a Rábaközből, a Délvidékről és sok más helyről jöttek csoportok már arra az első alkalomra is. Aztán olyan jól sikerült, hogy folytattuk, és mára szépen kinőtte magát a rendezvény – mesélte Vörös Árpád. 

Kinőtte magát, méghozzá alaposan. A nemzetközi merítés is mélyült, hiszen a Tébláb fiatal néptáncosainak az egyre gyakoribb utazásaik során mind több alkalmuk nyílt arra, hogy külföldi csapatokat invitáljanak a pestszentlőrinci találkozóra. Tatárföldről, Bulgáriából, Lengyelországból, Macedóniából és sok más országból érkeztek, érkeznek a fellépők.
– Olyanokat hívunk, akik jók a maguk területén. A célunk pedig ma is az, hogy megismerjük egymást, bemutathassuk a tudásunkat a többieknek és a közönségnek – magyarázta a főszervező.

„Öregek” találkozója

Az idei fesztivál időpontja éppen egybeesett a Nemzeti Összetartozás Napjával, így a kerületi megemlékezésekkel.
– Az az igazság, hogy ez csak véletlen. Általában május elején rendezzük ezt a háromnapos fesztivált, most néhány technikai ok miatt kellett kitolnunk az időpontját. Továbbá szerettük volna, ha ez afféle tanévzáró rendezvény lenne az idén. Csak amikor már lekötöttük az időpontot, és belekukkantottam a naptárba, akkor vettem észre az egybeesést. De ez így nagyon jó volt – mondta Vörös Árpád, hozzátéve: – A körösfői vendégekkel éppen ennek apropóján beszéltünk arról, hogy a nemzeti összetartozás kérdése mennyire mást jelent Magyarországon, mint a határon túli területeken. Érdekes beszélgetés volt az egyik este.
Az idei jubileumi, huszadik alkalommal megrendezett találkozó egyébként mintha a tematikájában is kapcsolódni akart volna a Nemzeti Összetartozás Napjához, hiszen ezúttal a Kárpát-medence táncai kapták a főszerepet. 

– Mindhárom napnak volt legalább egy kiemelkedő eseménye. Pénteken Bognár Szilvia koncertje, amelyet ajándéknak szántunk az összehívott „öreg” téblábosoknak, a vendégeinknek és persze a közönségnek. Az esemény fő napja a szombat volt, több mint 8 órányi programmal, 100 táncossal, vasárnap pedig családi napot tartottunk – foglalta össze a főszervező.
Az ez évi fesztiválon összesen 774 szereplő vett részt, no és a több ezer fős közönség. Az öregek találkozója pedig főképp a rendszeres fesztiválozóknak jelentett sokat.
– Jó érzés volt, hogy sokan azok közül, akik 18-20 éve itt táncoltak, gyerekkel érkeztek a találkozóra – mondta Árpád.

Egészséges felnőttek

És hogy mi ennek a húsz évnek a tapasztalata? Vörös Árpád szívesen beszélt erről is:
– Ezt a sok sikert azért tudtuk elérni, azért maradhatott ilyen sokáig egyben ez a fesztivál, mert kiválóak a munkatársaim, nagyon jó a csapat. Erre vagyok a legbüszkébb. És arra, hogy következetesen végig tudtuk vinni, amit elhatároztunk. Én mint táncpedagógus mindig azt vallottam, a néptánc nem cél, hanem eszköz. Nem akarunk mindenáron táncosokat nevelni, bár az sem baj, ha valaki később profi lesz. Van is rá példa. Inkább azt szeretnénk, hogy a néptánc megmutasson egy kultúrát, egy nyelvet, egy közösséget, egy kapcsolati hálót, amely segít a gyerekeknek abban, hogy egészséges, kiegyensúlyozott felnőtté váljanak.