600 láb a táncévzárón

Írta:  2012.06.10.
A tanévzáró ünnepséget táncévzáró előzte meg június első napján a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnáziumban.

A tanévzáró ünnepséget táncévzáró előzte meg június első napján a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnáziumban. A mérete miatt a Lőrinci Sportcsarnokban tartott rendezvényen több száz diák öltött magára táncruhát, hogy bemutassa színvonalas produkcióját. A fellépőket és a nézőket Kucsák László alpolgármester köszöntötte.
Mezőföldi subridom, csúfolódó, hónapsoroló, seprűs tánc – hogy csak néhányat említsünk a csaknem kétórás műsorból, amely palotással kezdődött. Az ötödikesek barokk és reneszánsz táncokat mutattak be, az elsősök pedig Hónapsoroló címmel a hagyományainkat jelenítették meg népi játékok révén táncképekben. Minden évfolyam legjobb táncosai egy-egy együttest alkottak, a másodikosok például a sárközi, a harmadikosok a mezőföldi, a negyedikesek a somogyi tánckincsünkből merítettek. Ez utóbbiak produkciója igen látványos volt, ugyanis bottal, üveggel „fűszerezték” azt. Nem sokkal később előkerültek a seprők is, az alsó tagozatosok Palánták nevű csoportja ezzel járta a seprűs táncot. A Rügyecskék pedig a Sej, a szanyi Rábaközben című táncukkal arattak sikert. Csúfolódók is megjelentek a küzdőtéren legurított szőnyegen: a Csúfolódó című műsort a kerületi népdal- és népijáték-versenyen arany minősítést kapó 2. a osztály adta elő. A 8. a pedig a palotás után bécsi keringővel bűvölte el a nagyérdeműt, majd az 5. a kamaracsoportja „parasztkeringőzött”. Ki kell még emelni a 8. z Lánytáncra keresztelt műsorát is.

A zsúfolásig megtelt sportcsarnokban a csaknem 300 diák (!) tánctudása elkápráztatta a pedagógusokat és a szülőket. Szalai Andrea művészeti vezető kis csapata nem kis munkát végzett heteken át a sikerért. A pedagógus elmondta, hogy az iskolában 1995 óta folyik néptáncoktatás, ő nyolc éve tanítja a gyerekeknek a lépéseket. Az alsó tagozatban 200-an, a felső tagozatban 80-an ismerkednek a különféle tájegységek táncaival. A táncévzáró jó alkalom volt arra, hogy a gyerekek bemutassák a tudásukat, amit a műsor végén Járainé dr. Bődi Györgyi igazgató köszönt meg a nyilvánosság előtt.