Így járják most a lengyelek

Írta:  2012.06.19.
A címben használt Cseh Tamás-idézet nem egyszerű kedélyeskedés: a Magyarországon élő lengyelek hamarosan egy itt, a kerületben megrendezett nemzetközi fesztivál keretében valóban megmutatják, hogyan mulatnak ők.

Balogh Katarzyna Miroslawa, a kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat vezetője 2006 óta vesz részt a közéletben, ráadásul meglehetősen sok energiával, hiszen a helyi feladatok mellett a fővárosi testület munkájából is sokat vállal. Ráadásul a zene a mindene: 12 éve alapította a Polonéz Népdal és Néptánc Együttest, amely folyamatosan sikerrel turnézik a világban. Az ő ötlete az is, hogy itt, a Bókay-kertben egy nagyobb rendezvényen mutatkozzanak be az anyaországi és a Magyarországon élő lengyelek zenei és táncegyüttesei.
– Az anyanyelv ápolása, a tradíciók megőrzése minden nemzetiségnek nagyon fontos az identitás erősítéséhez – nyilatkozta a Városképnek Katarzyna.
A Lengyel Fesztivált június 23-án 11 órától rendezik a Bókay-kertben. A főműsorban ismert, rendszeresen fellépő zenei és tánccsoportok mutatkoznak be, amelyek Békéscsabától Győrig az ország egész területéről, valamint Lengyelországból érkeznek. Nincs műfaji megkötés, a cél az, hogy a paletta minél több színét megmutassák, így aztán fellépnek nép- és komolyzenei, valamint rock együttesek is. Zenehallgatás közben a látogatók kézművesek, képző- és iparművészek standjai között válogathatnak, lengyel ételkülönlegességekkel ismerkedhetnek.
A fesztivált Szent Iván éjjelén rendezik, amely a szláv népeknél kedvelt ünnep. Az esti programban egy kis főzőversenyre is sor kerül. A dolog érdekessége, hogy a lengyelek szinte egyáltalán nem szoktak bográcsban főzni, de most a mi kedvünkért így fogják elkészíteni kedvelt ételeiket.