A művészetkedvelők közössége

Írta:  2012.06.27.
A Művészeti Tárló Közhasznú Egyesület tagjainak alko¬tásaiból nyílt kiállítás június 26-án a Kondor Béla Közös¬ségi Házban.

– A 1985 májusában jelent meg a kortárs képzőművészetünk palettáján a Népművészeti Baráti Körön belül a Művészeti Tárló Baráti Kör – mondta Buczkó Imre. – Rendhagyó volt ez a szervezet több okból is. Először fordult elő honi művészeti életünkben, hogy a képző-, ipar- és népművészek egy szervezetbe tömörüljenek, másrészt a népművészet a képzőművészettel együtt állandó kiállításon mutatkozzon be. A legnagyobb jelentősége az új kezdeményezésnek abban állt, hogy a hazai és a külföldi – elsősorban erdélyi – művészek adták a szervezet tagságát. Ez a szervezet 2000-ben átalakult, és megújult, a nevük Művészeti Tárló Közhasznú Egyesületre (MÜTKE) változott.

A szellemi örökséget tisztelve és megtartva változatlanul ápolják és tovább mentik a művészeti és kulturális hagyományokat és szeretnék elérni, hogy az ifjúság minél szélesebb köre ismerje meg.
Bőven van kerületi vonatkozása is a csapatnak, a tagok egy része a kerületünkben élő művész. 1987-től 2004-ig a MÜTKE székhelye is itt volt, amikor Buczkó Imre volt az elnöke, majd őt követte a tisztségben Gombai Nagy Károlyné (művésznevén Gombai Zsóka).
A művészeket és a vendégeket Császár Bíró Lilla, a Kondor Béla Közösségi Ház vezetője üdvözölte, és elmondta, hogy immár 14 éve ad otthont a ház a MÜTKE kiállításának. A közösségi ház vezetője tisztelegve az alkotók előtt Tóth Árpád Isten törött csellója, hallgatok című versét mondta el.
Gombai Nagy Károlyné a Művészeti Tárló Közhasznú Egyesület elnöke mondott köszöntőt, majd Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta képzőművész, művésztanár a művészekről és a művekről beszélt, ezt követően megnyitotta a kiállítást. A megnyitón közreműködött a Triola Fúvósegytüttes.
A MÜTKE anyaga ezúttal is sokszínű; 33 alkotó munkáiból láthatunk ízelítőt, többek között festményeket, tűzzománcokat, faintarziákat, szobrokat, népművészeti alkotásokat.
A tárlat július 28-ig tekinthető meg a Kondor Béla Közösségi Házban.
A szerző felvételeivel