A katolikus iskolások Erdélyben jártak

Írta:  2012.07.09.
Sikeresen pályázott a kerületünkből a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Apáczai Programigazgatósága által kiírt Határtalanul! programra.

A projekt célja az, hogy a szomszédos országok magyarlakta területeire irányuló tanulmányutak révén az anyaország diákjai megismerjék a határon túli magyarság életét, kultúráját, mindennapjait. A folyamatos pályázat keretében minden tanévben az éppen 7. osztályos gyerekeknek nyílhat lehetőségük az utazásra.
A Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola két hetedikes osztálya a program keretében május 24-29. között hatnapos erdélyi kiránduláson vett részt.
Az útjuk során megismerhették Erdély történelmi, irodalmi, természeti látnivalóit, felejthetetlen emlékekkel gazdagodva tértek haza.
Kunszabó Péter, 7. osztályos diák beszámolt arról, hogy a kirándulás alatt nagyon sok érdekes programon vettek részt. Olyan emberek szülőházát, szobrát, emlékművét, sírját tekinthették meg, akikről tanultak, és akiket tisztelnek. (Tamási áron szülőháza és sírja, Hunyadiak sírja, Aradi-, és Petőfi-emlékű.)
Számos természeti szépséget is megcsodálhattak. Gyönyörű hegyeket és tájakat láttak, voltak a Békás-szorosnál, ahol hatalmas sziklák magosodnak föléjük, a Gyilkos-tónál, ahol fenyőfák álltak ki a tóból. Ellátogattak a Szent Anna-tóhoz, végigsétáltak a Mohos-lápon, ahol a talaj tőzegmoha, és alatta 17 méter mély víz található. Megjárták Déva várát, amit a Kőmives Kelemen című székely népballadából ismernek. – A legnagyobb élményt mégis a csíksomlyói búcsú jelentette, ahol sok ezer emberrel együtt imádkozhattunk – mondta Kunszabó Péter. – Három szálláshelyünk volt, az első Szászvárosban, Böjte Csaba atya egyik gyermekotthonában, a második Gyimesbükkön egy panzióban, illetve Csaba testvér másik gyermekotthonában, a harmadik pedig Torockón.

Szigeti Fanni, 7. osztályos diáknak szintén felejthetetlen élményt jelentett a csíksomlyói búcsú. – Hihetetlen, hogy mennyi ember zarándokolt ide határainkon innen és túlról – mesélte Fanni. – Csodálatos volt látni, hogy a keresztvetés pillanatában az egész tömeg megmozdult.
Sok helyen jártunk még, többek között Aradon, Máriaradán, Déván, Gyulafehérváron, Segesváron, Parajdon, Farkaslakán, Körösfőn, Nagyváradon és Kolozsváron.
Sok élménnyel és szép emlékekkel gazdagodtunk. Erdély olyan volt, mintha hazamentünk volna, és mégis máshol lennénk, egy mesében…

A Vajk-szigetiek Határtalanul pályázattal Kárpátalján

A kandósok is Határtalanul pályázattal jutottk el Erdélybe