Nemzetközi elismerés a művészpedagógusnak

Írta:  2012.08.23.
Magyar József nívódíjas festőművész, rajzpedagógus alkotómunkájáért Káplár Miklós-díjat kapott.
A Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep (HNM) 49. kurzusát július 7–20. között rendezték meg a hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági Szakképző Iskola kollégiumában. A telep munkájában ezen a nyáron 15 alkotó vett részt, akik között volt indiai, lengyel, horvát, szlovák és romániai vendégművész is.
Az elkészült képeket a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus által létrehozott zsűri bírálta el. A program a hagyományoknak megfelelően kiállítással és díjazással fejeződött be.
A kurzus nívódíját Andrzej Piotr Cieszynski lengyel festőművész vehette át. A telep fődíját, a Káplár Miklós-díjat az idén Magyar József és Burai István festőművész kapta. (A Káplár-díj a legmagasabb elismerés ebben a nemzetközi mezőnyben.)
Magyar József 1957-ben született Szabadszálláson. A nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola földrajz-rajz szakán végzett 1980-ban, majd a Magyar Iparművészeti Egyetem rajz-környezetkultúra és multimédia szakán szerzett diplomát. Ezek után a Budapesti Corvinus Egyetemen vizuális és környezetkultúra szaka következett.
Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Vízfestők Társaságának, s rendszeresen részt vesz a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep munkájában.