A céltalan hajónak nincs jó szele

Írta:  2012.09.01.
Gállos Mandula kerületi fiatal festőművész első, egyéni kiállítása nyílt meg Úton… címmel augusztus 31-én a Rózsa Művelődési Házban. A tárlat október 3-ig tekinthető meg.

A pályakezdő művész a kerületben él és alkot. Itt járt általános iskolába, majd Építőipari és Díszítőművészeti Szakképző Iskolában tanult tovább, ahol 2005-ben díszítőfestőként végzett.
– Később mégsem a murális festészettel foglalkoztam, hanem olajfestményeket és akvarell képeket készítettem – mondta a fiatal alkotó. – A Gyáli téli tárlaton vettem részt először az egyik vizsgamunkámmal.
Ez az első egyéni kiállításom, amelynek címe, az Úton… is jelzi, hogy még nem érkeztem meg. Még nincs saját igazi felismerhető stílusom, de remélem ez a bemutatkozás is közelebb visz ahhoz, hogy rátaláljak. Korábban csupán hobbiként foglalkoztam a festészettel, de hatalmas erőt adott, hogy szűkebb pátriámban nyílt meg az első egyéni tárlatom. Ez ébresztett arra, hogy a festészettel még komolyabban kell foglalkoznom.
A nagyapám mondta egyszer, hogy „a céltalan hajónak nincs jó szele”.
A fiatal alkotó elmesélte, hogy vett egy mély levegőt, és bekopogott a Rózsa Művelődési Házba a hóna alatt a képekkel, és kiállítási lehetőség felől érdeklődött. – Amikor megnézték a munkámat, mindjárt igent mondtak – beszélt a kezdetekről Mandula.
A kiállításra elhozott képei között található önarckép, csendélet, és montázs is. A tárlaton széles a skála, bár inkább a figurális ábrázolást szereti, a portré a kedvence, mert nagyon közel áll hozzá az ember. Ennek ellenére nem gondolja, hogy csak arcokat fog festeni, bizonyára lesznek majd korszakai…
Jelenleg otthon fest, de a későbbiekben szeretne belépni egy művészkörbe is.

A tárlat október 3-ig tekinthető meg.