Harminc éves múlt, reményteljes jövő

Írta:  2012.09.01.
A Kastélydombi Általános Iskolában rendezték meg a kerületi tanévnyitó ünnepséget.

A Kastélydombi Általános Iskolában rendezték meg a kerületi tanévnyitó ünnepséget. A fennállása 30. évfordulóját ünneplő intézmény számára meglepetéssel készült az önkormányzat.

Az önkormányzat az iskolákkal marad

Kucsák László alpolgármester tanévnyitó beszédében kitért azokra a jogszabályi változásokra, amelyek az új köznevelési törvény kapcsán lépnek életbe. Megnyugtatta azonban a pedagógusokat, hogy a mostani tanévben mindez csak minimálisváltozásokat jelent.

- Az iskolák életét tekintve a mindennapos testnevelés bevezetése mutatkozik be új elemként, de kerületünkben ez sem számít teljesen új dolognak, mivel iskoláink zöme az elmúlt tanévben élt a lehetőséggel és már ezt figyelembe véve zajlott az oktatás – mondta Kucsák László.
Az alpolgármester hozzátette, hogy az új rendszerben lépésről lépésre egyeztetni fognak az oktatási intézményekkel, mert az önkormányzat feltett szándéka, hogy szerepet vállal a működtetésben és az üzemeltetésben.
Mindezeken túl Kucsák László örömét fejezte ki, hogy éppen a 30 éves Kastélydombi iskolában rendezhetik meg a kerületi évnyitót, mert az intézet három évtizedes szakmai múltja, az itteni pedagógusok munkája alapja lehet a következő évtizedek színvonalas oktatásának. Az alpolgármester a méltató szavakon felül örömmel jelentette be, hogy az önkormányzat 1 millió forint plusz támogatást ad az iskolának az évfordulós ünnepségekre, illetve egyéb közösségi rendezvények finanszírozására.

A megszerzett tudás kincs

Ughy Attila polgármester a tudás megszerzésére bíztatta a leendő elsősöket és az idősebb nebulókat is.
- A megszerzett tudás olyan felbecsülhetetlen kincs, aminek segítéségével minden elérhető – mondta a polgármester. – A tudásért tenni és dolgozni kell, és a tudást sokan sokféleképpen használják. Az okosak saját maguk épülésére, a bátrak arra, hogy ötleteiket megvalósítsák. Az iskola feladata, hogy megmutassa az értékeket, azt, hogy erkölcs, szeretet, tisztelet, tisztesség és becsület nélkül nem lehet élni. Ezekre kell megtanítanunk gyermekeinket, a tantárgyak pedig mindezek szolgálatában állnak. Felelősségteljes életre nevelni annyi, mint emberré tenni.

Véghely Tamásné, a Kastélydombi iskola igazgatónője reményét fejezte ki, hogy a változások ellenére továbbra is az önkormányzattal közösen tudnak majd tevékenykedni az ifjúság nevelésében.
- A kerületben sokszínű a pedagógiai kultúra. Kreatív pedagógusok, tehetséges diákok munkája teszi élhetővé mindennapjainkat – mondta az igazgatónő. – Bíznunk kell abban, hogy 2013. január 1-től életbe lépő változások mellett ezek az értékek megmaradnak, meg tudjuk őket őrizni. Változások sorozata indul meg a közoktatás megújításáért, és minél több energiát fektetünk a nevelésbe, annál többet adunk a gyerekeknek. 
Cikkünk a megújult Kandó téri iskoláról itt olvasható.

Az igazgatónő hozzátette, hogy a siker nem megy egymás tisztelete nélkül, éppen ezért nekünk felnőtteknek, mint példaképeknek kell a gyermekeink számára utat, követendő életpályát mutatnunk.