Megőrizzük az értékeinket

Írta:  2012.09.03.
Az önkormányzat az intézményekkel közösen folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel az oktatás színesebbé tehető.

A nyári szünet perzselő napjai véget értek, és gyermekeink remélhetően élményekkel feltöltődve, kipihenten vágnak neki a 2012/13-as tanévnek. Kerületünkben az önkormányzat által fenntartott intézményekben több mint 11 ezer gyereket oktatnak. A szűkülő források miatt az önkormányzat az intézményekkel közösen folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel az oktatás színesebbé tehető, a színvonala pedig tovább emelhető. Az eredményekről Kucsák László alpolgármester számol be.

Sikeres a COMENIUS RÉGIÓ

A 2010-ben indult Comenius-pályázat 2 óvoda (Pitypang és Kerekerdő), a PIHGY és az önkormányzat közös szakmai együttműködését jelentette a szlovákiai Brezno – Besztercebánya önkormányzatával és intézményeivel. A találkozók, konferenciák, gyakorlati hospitálások és szakmai műhelymunkák keretében a szakemberek a kompetenciaszemlélet lehetséges útjait, az óvodai szakterület innovációját vizsgálták. Fontosnak tartjuk a szakmai nyitottságot, amely a mindennapi gyakorlat megújítására, kiszélesítésére nyújt lehetőséget.

Három iskola is megújul

A Gloriett, a Csontváry és a Kondor általános iskola sikeresen pályázott a megújuló energiahordozók felhasználásának növelésére, s a kivitelezés még az idén megkezdődik. Az összesen több mint 100 millió forintos támogatás lehetővé teszi az iskolák számra a megújuló energiaforrások hatékonyabb használatát. Így ezek az intézményeink növelni tudják a megújuló hő- és villamos energia súlyát az össz-energiafelhasználáson belül és ezen keresztül csökkenteni képesek a szén-dioxid-kibocsátást.

300 millióra pályáznak

A Napsugár Óvoda bővítésére 210 millió forintot igényeltünk, a pályázatunkat 3 hónapja befogadták, és remélhetőleg mihamarabb pozitív fejleményekről számolhatunk be! 
Új szemlélet, új megoldások

A szűkössé váló források miatt oktatási-nevelési intézményeink külső forrásokra pályáznak, jórészt sikerrel. Az önkormányzat igyekszik minden támogatást és segítséget megadni ahhoz, hogy ezek a támogatási igények sikeresek legyenek, s arra buzdítunk minden résztvevőt, hogy használják ki a rendelkezésre álló lehetőségeket és a pályázatalapú támogatások igénybevételével szélesítsék intézményeik szolgáltatását, emeljék azok színvonalát.
A 2013-as év jelentős változást hoz az iskolák életében, hiszen január 1-jétől az iskolák fenntartása (a pedagógusok bére) állami hatáskörbe kerül. Az önkormányzatnál az óvodai ellátás és a gyermekétkeztetés, valamint az iskolák működtetetése (technikai dolgozók bére, rezsiköltség) marad.
A változások nem érintik a szakmai munkát, és a sikeres pályázatok még segíthetik is azt. A pedagógusok áldozatos munkája nélkül azonban eddig sem lett volna lehetséges a színvonalas oktatás, hiszen az eszközök csak segíthetik az oktató munkáját, de az elért minőség az azokat használó emberen múlik.
 

Óvodafejlesztésre, eszközök – például udvari játékok és bútorok, berendezési tárgyak beszerzésére – 100 millió forint támogatást kértünk, s reméljük, hogy az eredményről már ebben a hónapban értesülünk.
Az iskolák is igen aktívak a rendelkezésre álló pályázatok kihasználásában, hiszen 11 intézményünk 718 millió forint értékben nyújtott be igényt innovatív iskolafejlesztésre. Mivel a közép-magyarországi régióban 50 pályázatot támogatnak, bizakodhatunk, hogy iskoláink közül több is sikeres lehet.

Az óvodák sem tétlenek

A Robogó Óvoda sajátos nevelési igényű gyerekek integrációjára pályázott, elsősorban mozgássérült gyermekek együttnevelését elősegítő szemléletformálásra és közös tevékenységre. A pályázatot a Pető Intézettel, illetve a Petőfi Sándor Általános Integráló Iskolával és az Addetur Alapítványi Gimnázium és Szakképző Iskolával közösen nyújtották be.
Az Eszterlánc Óvoda Iskolai tehetséggondozás című pályázatának célja a tehetséggondozás a mozgásfejlesztésben. Ebben az óvodában meghatározó a mozgásfejlesztés, a pályázat elnyerésével az eddig is eredményes munkát lehetne továbbfejleszteni.

Korszerűsített Kandó Iskola várta a tanulókat

Harminc éves múlt, reményteljes jövő - központi tanévnyitó a kerületben