A Cukorsüveg-hegyen innen

Írta:  2012.09.03.
Régi német hagyomány: a Piros iskola cukorkával várja az elsős diákokat, hogy édes legyen az első napjuk.

Egy több mint 200 éves német hagyományt felelevenítve a Piros iskola szeptember 3-i évnyitóján az első osztályos gyermekek édességgel töltött süveget kaptak ajándékba a XVIII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzattól. A csomagban elrejtett nyalánkságok megédesítették az első napjukat, bátorságot és kedvet adva a tanuláshoz.
A Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) évről évre régi német szokásokat elevenít fel, hogy ezzel meglepetést szerezzen a kerületi sváb családoknak, gyerekeknek.  Klaus Riedel, a Német Szövetségi Köztársaság követe is eljött Fekete György, a kerületi német nemzetiségi önkormányzat elnökének a meghívására a Piros iskola, vagyis a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola évnyitójára. Elek Noémi, a Piros iskola igazgatója mellett ő is ünnepi beszédet mondott, majd Fekete György köszöntötte a diákokat, a hozzátartozókat és a tantestületet.  
Olvassa el cikkünket a 85 éves iskoláról itt!

Molnár Hajnalka, az intézmény pedagógusa, az NNÖ elnökhelyettese mesélt egy szép német hagyományról. Több mint 200 évvel ezelőtt Szászföldön és Türingiában nagyon várták a gyerekek a tanév kezdetét. A történet szerint a helyi tanár házának kertjében nőtt a „Zuckertüte” fa. Amikor a fán kellő méretűre növekedett a Zuckertüte, az azt jelentette, hogy itt az ideje a tanévkezdésnek, az első napnak az iskolában.
A Zuckertüte egy 60-70 centi hosszú süveg – szép masnival összekötve –, tele édességgel és gyümölcsökkel. (Létezik a Schultüte is, amely annyiban más, hogy abban színes ceruzák, apró iskolaszerek is vannak.)
Az üzenete ennek a szép szokásnak az, hogy a kisgyerekek várják az iskolát, hiszen a csomagban elrejtett nyalánkságok megédesítik az első napjukat, bátorságot és kedvet adva a tanuláshoz.
Az idei tanévévnyitón sem volt ez másképp, hiszen a hatalmas süvegek láttán sok első osztályos kisgyerek és szülő érzékenyült el.
A kerületi NNÖ vezetői másnap a Táncsics iskolába beiratkozott német nemzetiségű elsős gyermekek meglepetésére készültek, akik hasonlóan meghatódva fogadták az ajándék Zuckertütét.
Fotó: Fülep Erzsébet