Megnyíltak a tudás templomai

Írta:  2012.09.16.
Új tervekkel várják az új tanévet a kerületi egyházi iskolák.
A Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola igazgatónőjének, Szabóné Farkas Évának a szavaiból érezhető, hogy minden rendben van a csodás környezetben található intézmény falai között.

Csak az a tornaterem…

Tizenhat osztály 335 tanulója koptatja majd a padokat az iskolában. Szabóné Farkas Éva azt mondta erről a számról, hogy örömteli, mert többen vannak, mint tavaly szeptemberben. „Többen jöttek az első évfolyamba, és jószerével egyetlen gyermek sem nem ment el. Ez az iskolánkat dicséri, miként az is, hogy egyre keresettebb. Már tavasszal nagy volt az érdeklődés, amikor előkészítettük a most elindult oktatási évet.”

Ahol rend van a nevelésben, ott az oktatással sincs probléma - Szent Lőrinc Gimnázium

Az igazgatónő és valamennyi itt dolgozó pedagógus büszke lehet arra is, hogy nevelő és oktató intézmény a Szent Lőrinc. „Lényeges a sorrend, hiszen, ahol rend van a nevelésben, ott meggyőződésem szerint az oktatással sincs probléma. A fegyelmezett, hogy úgy mondjam, rendes gyerek fogékony, befogadó az oktatásra.”
Szabóné Farkas Éva elégedett a mögötte, mellette álló pedagógusi csapattal, mert ahogy fogalmazott: „Egymás nélkül semmire sem jutnánk. Közös munka ez, amiből mindenki úgy és ott veszi ki a részét, ahogyan és ahol kell. Irigylésre méltó helyzetben vagyok, mivel egymásért dolgozó kitűnő tanárok munkáját vezethetem. Viták, mint minden családban, természetesen vannak, de ezek csak arra valók, hogy megoldjuk őket, s már menjünk is tovább.”

Népszerű a napközi

Ha slágertéma az évente kezdődő új tanév, akkor most van egy olyan „betétszám” is, amelyik sokaknak nyújt örömöt.
„Az 1. és az 5. évfolyamban kötelező a mindennapos testnevelés – a gyerekek nagy örömére. Meglepődtem, hogy mennyire fogékonyak a testkultúrára, bár ők ezt csak játéknak, mozgásnak nevezik. S ha már szóba jött a tesi, el kell mondanom, hogy nálunk a tornaterem inkább csak tornaszoba, mert azon a 120 négyzetméteren csak szűkösen férnek el a tanulók.”
Pánikra azonban nincs ok, mert ameddig az időjárás engedni, sőt akkor is, amikor már „támadnak” a mínuszok, a szabadban tartják az órákat, mivel egy kis hidegtől még senki sem fagy meg. Ellenkezőleg: edzettebb lesznek a gyerekek.

Néhányan a Sztehlo legfiatalabb diákjai közül

Büszkén mesélte az igazgatónő azt is, hogy a délutáni napközit tavaly csupán hét gyermek nem vette igénybe.
„Mi is meglepődtünk azon, hogy mennyire népszerű. Örömünkre szolgál, hogy a szülők jó szívvel bízzák ránk a gyermekeiket. Napokon belül kiderül, hogy ismét telt házunk lesz-e úgy, hogy a gyerekek most is innen mehetnek majd a különóráikra.”
Egyetlen tanár sem távozott, ami jelzi, hogy jól érzik itt magukat.
Meg arra is utal, hogy sikeres az igazgatónő által említett közös munka.
„Az iskola fenntartója, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye minden kérésünket teljesíti. Például ha összevonásra lenne szükség, rögvest a segítségünkre sietne. Az egyházmegye és az önkormányzat támogatásával gond nélkül vághatunk neki a tanévnek.”
A jóakarat, a közös szándék és a támogatók segítségével pedig az a tornaterem is felépülhet…

Új óvoda, felújított gimnázium

Deák László, a Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium igazgatóhelyettese a gimnázium terveiről számolt be, amely
a kerület egyetlen egyházi középiskolájaként az előző tanévben kezdte meg a munkáját.
„Az átvétel utáni első év jól sikerült, a diákoknak nem okozott gondot az egyházi iskola sajátossága (áhítat, hittan- és etikaórák, templomi istentiszteletek).
A múlt évhez hasonlóan idén sem volt gond az induló osztályok feltöltésével, és a meglévő osztályokba is sokan jelentkeztek (a diákok létszáma 835).”
Az új tanévet több változással kezdik.
„A nyár folyamán Kalina Katalin kapott megbízást az intézmény egészének vezetésére. Ő, lévén addig igazgatóhelyettes, tudta, hogy a gimnázium épületén felújításokat kell végezni, így a nyáron gyors beruházások kezdődhettek el: megújult a főbejárati rész, az alagsori termek és teljes átalakuláson ment át a konyha is.”

Változásokkal kezdődik a tanév

Új óvoda is indult. Az általános iskola mellett egy rossz állapotú épületből alakítottak ki egy modern, igényes óvodát, amelybe szeptember 3-tól 26 kisgyermek jár.
A felújítások nem értek véget ezzel, mert az egyház még három projektre adott be pályázatot. Ezek sikere esetén a gimnázium egy természettudományos laborral gazdagodna, a jövő nyáron megújulna az épület teljes homlokzata, és a fűtését is korszerűsítenék.