Nem csak a sztárokra voltak kíváncsiak

Írta:  2012.09.18.
Fenyő Miklós zárta a Havanna Napok programját, de a nézőket nem csak a megaprodukciók vonzották.
Nem csupán a záró hétvégén, hanem az egyhetes rendezvény egésze alatt rendkívül népszerűek voltak a XIV. Havanna Lakótelepi Napok különféle programjai. A szeptember 16-i záróbuli fergetegesre sikerült, Fenyő Miklós koncertjén megrázta a rock and roll a panelházakat.

A szeptember 9. és 16. között tartott rendezvénysorozaton kitettek magukért a Havanna-lakótelepen működő intézmények, civil szervezetek munkatársai. A változatos programok vonzották a látogatókat, a záró hétvégén rengeteg családi és gyerekprogram közül lehetett választani, este pedig sztárfellépők várták a lakosokat.

Megismerték a Kondort

A lakótelepi napok legfontosabb feladata az, hogy minőségi kulturális programokat hozzon karnyújtásnyi közelségbe az itt élőknek, akik a rendezvény hatására az elmúlt két évben sokkal érdeklődőbbek lettek a hasonló típusú önálló programok iránt is.

– Három éve, amikor idekerültem, ha megkérdeztem valakit az utcán, hogy merre van a Kondor Béla Közösségi Ház, sokan nem tudták megmondani. Mára ez szerencsére megváltozott, ami nagyban köszönhető a Havanna-napoknak – mondta Császár Bíró Lilla intézményvezető. – Nagyon köszönjük a kerületi önkormányzat segítségét, amely idén is jelentős összeggel támogatta a rendezvényt, segítve, hogy a helyiek ingyenes szórakozási lehetőségekhez jussanak.

Aktív részvétel hét közben is

A szervezők számára kellemes meglepetés volt, hogy nemcsak a záró hétvége sztárfellépőinek műsora vonzotta az érdeklődőket, hanem a hétközbeni civil és egyéb intézményi programokra is jóval többen voltak kíváncsiak, mint a korábbi években.

– Pozitívum az is, hogy a program összeállításakor nem kellett toborozni a civil szervezeteket, egyesületeket, hanem már jó előre maguktól jelezték, hogy milyen programmal kívánnak részt venni a Havanna-napokon – tette hozzá Császár Bíró Lilla, aki szerint egy ilyen kulturális hét rövid távú hozadéka ugyan megjelenik a következő hónapokban a látogatottság növekedésében, de a hosszú távú hatása sokkal nagyobb jelentőségű.

– Reméljük, hogy a hétköznapi programok összeállításának közösségépítő szerepén túl sikerül még inkább felkelteni a Havannán a minőségi kulturális programok iránti érdeklődést.
A rendezvény sikeréhez hozzájárult az is, hogy szinte mindennap más-más tematikájú programok közül lehetett választani, elkerülve az átfedéseket, így az érdeklődőknek nem kellett lemondaniuk például egy sportprogramról egy koncert miatt.

A tűzijáték mindent feledtet

Természetesen a helyi programokon, fellépőkön túl idén sem hiányozhattak a sztárvendégek. A sikerhez szükség van a húzónevekre, és ezekben idén sem szűkölködött a rendezvény. Augusztus 15-én, szombaton este Mészáros János Elek, a Csillag születik idei győztese lépett fel, míg vasárnap, a zárónapon Kocsis Tibort, a tavalyi X-Faktor győztesét rohanták meg koncertje után autogramért a rajongók. A stand-up comedy sem maradhatott ki a sorból, a műfaj egyik legrégebbi hazai képviselője, Badár Sándor mozgatta meg a rekeszizmokat.
A rock and roll magyar királyának, Fenyő Miklósnak az élőzenekaros koncertjére zsúfolásig megtelt a Kondor Béla sétány mellett felállított nagyszínpad előtti tér, sőt még a környező lakóházak ablakaiban és erkélyein is sokan hallgatták a talpalávalót. Az énekes a koncert után azt is elárulta, hogy pályafutásának egyik leghangulatosabb koncertélményét szerezte a hálás közönség szeretete és fergeteges hangulata által.  
A TV18 riportja a Havanna Napokról itt tekinthető meg.

A záró tűzijáték során pedig egy kis ideig mindenki ismét gyermekké vált.
– Ilyenkor én mindig az embereket figyelem. A tűzijáték idejére eltűnnek az arcukról a gondok, és az önfeledt szórakozásban egy pillanatra kiszakadnak a hétköznapokból – foglalta össze az érzéseit Császár Bíró Lilla, kiemelve, hogy idén is sikerült teljesíteni az eredeti célt, azt, hogy az itt élők igényes kulturális programokat kapjanak anélkül, hogy be kelljen utazniuk a belvárosba.

Nemzetiségek találkozója a Havanna Napokon