Nyolc sátor alatt tizenegyedszer

Írta:  2012.09.18.
A kerületi nemzetiségek találkoztak a Havanna Napok keretében. A fesztivál tizenegy éve siker a kerületben.

A tizennegyedik alkalommal megrendezett Havanna Lakótelepi Napok programsorozat keretében került sor szombaton a Kondor Béla Közösségi Ház előtti szabadtéri színpadon a Nemzetiségi Fesztiválra, amelyen nyolc sátor jelezte: ennyi nemzetiség mutatkozik be.

A fesztivált megnyitó alpolgármester, Csomó Tamás nem „panelgondolatokkal” köszöntötte az érdeklődőket.

A nemzetiségi szóval kapcsolatban például kifejtette.
- E szóban benne foglaltatik a nemzet, tehát ők is képviselik ezt, képviselnek bennünket, ők is részei a magyarságnak. Ezért is örülünk annak, hogy a kerületben élő tíz nemzetiség közül nyolc itt van.
Ennyi jött el, s hozta el magával a kultúráját, a gasztronómiáját, s tükröztette a szokásait, a hagyományait. 

Jó alaphangot adott a színpadi programoknak a német nemzetiség tánccsoport, amelyik a táncaikból mutatott be egy csokrot, s csalt ki tapsot az érdeklődőkből.
Ezúttal is vérpezsdítő hangulatot varázsolt a színpadra az a cigányzenekar, amelyik magas szinten képviselte, s mutatta be a cigány (roma) nemzetiség zenei kultúráját.
A fesztivál után így nyilatkozott az önkormányzat nemzetiségi referense, Kohut Gyula.
- Már az elégedettséggel tölthetett el mindenkit, hogy a kerületben lévő tíz nemzetiség közül nyolc itt volt. A szlovénokat azért nem számíthatjuk most ide, mert ők már a Havanna Lakótelepi Napok megnyitóján felléptek, akkor láthatták őket az érdeklődők. Itt voltak a német, a roma, a horvát, a szerb, a ruszin, a lengyel, a görög és a bolgár nemzetiségek. Csupán a 31 személyt számláló örmény nemzetiségiek maradtak távol a fesztiváltól.