Életpályát adhat a Bartók zenei műhely

Írta:  2012.09.21.
Magyar népzene, görög dal, gitártechnikák - ez mind szerepel a Bartók zenei műhely kínálatában.
Szeptember 10-én megkezdődött a beiratkozás a Bartók Béla Zenei Műhelybe. Az oktatás ingyenes, s az érdeklődőknek kulturális sokszínűségben lehet részük a magyar népzenétől a görög népdalokon át a különféle gitártechnikák elsajátításáig.
Topalidisz Kosztasztól, a műhely vezetőjétől megtudtuk, a céljuk az, hogy a klasszikus zenei oktatás mellett az adott nemzetiség népzenéjét is megismertessék.
– Erre a klasszikus gitár a legalkalmasabb hangszer, mivel számos kultúrában a nép hangszere – mondta Topalidisz Kosztasz. – A zeneiskola nem kizárólag az itt élő nemzetiségek zenéjével foglalkozik, hanem a magyar népzenével is, éppen ezért lesz például magyar népdalok oktatása is. Magyarországon is számos vegyes házasság létezik különböző nemzetiségű emberek között, és ez kulturális sokszínűséghez vezet. Szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ezt a sokszínűséget most egy helyen mutathatjuk meg.

A népzenék több szállal kötődnek más műfajokhoz is, így a dzsesszének, a magyar és a görög népdalok mellett lehetőség lesz a buzukin való játék, valamint a flamenco-gitártechnika elsajátítására is. A hagyományos zeneoktatási és pedagógiai módszerek mellett a legújabb, legmodernebb oktatási szoftverek használatára is mód van. Az iskola vezetője szerint, mivel az oktatás a magyar zeneiskolák tananyagát felhasználva folyik, kellő kitartással, gyakorlással zenei főiskolai továbbtanulást lehetővé tevő szintre is el lehet jutni.
– Nem túlzás azt mondani, hogy egy tehetséges fiatalnak akár egy új életpályát kínálhat a zenei műhely – fogalmazott Topalidisz Kosztasz.
A beiratkozás korhatártól független, és az önkormányzat támogatásának is köszönhetően az oktatás díjmentes. Beiratkozni hétfőnként 18 és 19 óra között lehet a Nemzetiségek Házában (Kondor Béla sétány 10., az intézmény a Csontváry iskola udvarán keresztül közelíthető meg.)