Régi munkatárs a pedagógiai intézet új igazgatója

Írta:  2012.09.21.
Szétvált a Pedagógiai Intézet és a Helytörténeti Gyűjtemény, de a szakemberek eztán is összedolgoznak, mondja az intézet új igazgatója.
A szétválás ellenére a jövőben is a régi, jó szellemben kell együtt dolgozniuk a XVIII. kerületi volt Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény munkatársainak, vallja a szakmai szolgáltatóként működő Pedagógiai Intézet új igazgatója, Madárné Gyurján Ildikó.

– A több mint 17 évig működő PIHGY a kerület jelenlegi és valamennyi korábbi vezetésétől is megkapta a fennmaradásához, szakmai feladatainak magas szintű ellátásához szükséges anyagi támogatást, amiért hálásak vagyunk – mondta az augusztus 1-jével kinevezett igazgatónő. – Tulajdonképpen nem két, hanem három intézményről beszélünk, mert a Pedagógiai Intézet és az immár Tomori Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény mellett a nevelési tanácsadó is ugyanebben az épületben látja el a feladatát. Feledve a múltban néha előforduló nehézségeket, új lappal indulva szakmailag továbbra is együtt kell működnünk – erősítette meg a mondanivalóját az igazgatónő.

Negyven intézmény

Madárné Gyurján Ildikó 12 évig volt munkatársa az egykori PIHGY-nek. Ez idő alatt az intézet legtöbb feladatkörében aktívan tevékenykedett. Igazgatóként rendkívül fontosnak tartja, hogy a kerület pedagógiai szakmai szolgálataként működő intézet megőrizze a megbecsülését.
– Nem kell bizonygatni, hogy 18 önkormányzati általános iskola, 2 gimnázium és több mint 20 óvoda szakmai koordinálása mekkora munkával jár – mondta. – A legnagyobb segítséget az jelentené, ha Európa számos országához hasonlóan nálunk is létezne egy „fehér könyv”, amely kormányzatok változásától függetlenül rögzítené az oktatási rendszer alapkérdéseit. A jelenlegi alaptörvényben van is erre való törekvés.

Szükség van ellenőrzésre

Madárné Gyurján Ildikó szerint örvendetes, hogy a nevelést, oktatást érintő törvényben újraéled a külső szakmai felügyeleti rendszer.
– Ez nálunk 1985-ben megszűnt, pedig ha végignézzük Európa államait, akkor látható, hogy a minőségi nevelésben-oktatásban ma már nem lehet találni külső ellenőrzés nélküli rendszert. Mivel mi a nevelési és oktatási intézmények színvonalas és eredményes működése érdekében tevékenykedünk, számunkra nem is kérdéses, hogy támogatjuk a külső szakmai felügyeletet.

Az igazgatónő azzal kapcsolatban, hogy az augusztusi londoni olimpián a magyar csapat tagjaként kerületi sportolók is szereztek érmet, illetve helyezéseket, kiemelte, hogy rendkívül sikeres a helyi tehetséggondozás.
– Az eddigi eredmények önmagukért beszélnek, és ebben hatalmas szerepe van a sport- és művészeti tehetséggondozást segítő 99. Tehetségpont programnak, amelyben az intézmény aktív részt vállal, és ez remélhetően a jövőben is így lesz.