Senkit sem hagynak elkallódni

Írta:  2012.09.21.
Negyedszázada foglalkozik felnőttoktatással Grünvald Mária, a Felnőttek Gimnáziuma új igazgatója.
A felnőttoktatásban is negyedszázados tanári múltra tekint vissza Grünvald Mária, a Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Felnőttek Gimnáziuma és Továbbképző Központjának augusztus 1-jével kinevezett új igazgatója.

– Történelem és filozófia szakos tanár vagyok, ezenkívül elvégeztem a jogi egyetemet is – mondta Grünvald Mária, aki 25 éve tanít a kerületben. – 1987-ben kezdtem az akkor még Steinmetz Miklós névre hallgató gimnáziumban, majd 1992 és 2008 között a már Hunyadi Mátyás nevét viselő intézményben voltam igazgatóhelyettes. A most már Sztehlo Gábor Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium néven ismert épületben az 1960-as évek óta működik a felnőttek gimnáziuma. Itt is 1987 óta dolgozom, és miután Cselovszki Jenő igazgató úr nyugdíjba vonult, megpályáztam a felnőttképzés igazgatói posztját, amit a kerületi képviselő-testület gyakorlatilag egyhangú támogatásának köszönhetően augusztus 1-jétől tölthetek be.

Új helyen, új kihívásokkal

Az igazgatónő első feladata a felnőttek gimnáziuma költözésének a levezénylése.
– Új otthonunk a Havanna-lakótelepen, a Csontváry Kosztka Tivadar Általános és Alternatív Iskolában lesz – mondta Grünvald Mária. – A költözésnek, pontosabban az új helyünk felújításának a költsége mintegy 2 millió forint. Szerencsére a költözésben sokat segít az önkormányzat. Bár az új helyet mindenkinek szoknia kell majd, ki kell használnunk a lehetőséget, hogy gyakorlatilag egy 30 ezer lakosú városrész közepére kerülünk, ahol karnyújtásnyira vannak olyan intézmények, mint a Kondor Béla Közösségi Ház vagy a helytörténeti gyűjtemény.

Továbbvinni a hagyományokat

Az igazgatónő szeretné az új helyen is továbbvinni a filmes és a színjátszó szakkört, és a korábbi évekhez hasonlóan kollégáival együtt lelkesen szervezi a megszokott tanulmányi versenyeket is.
– Idén ősszel is megrendezzük a kerületi diáknapokat, amelynek keretében sportversenyek, a Haza és haladás országos történelmi tanulmányi verseny, valamint fotó- és képzőművészeti alkotások vetélkedése is lesz.

Az oktatás szolgálat

Tavaly 475 diák tanult a felnőttek gimnáziumában, s a négy ballagó osztály helyén ugyanennyi újat tudnak indítani.
– Miután a tankötelezettség korhatára 16 évre csökkent, még inkább szükség lesz ránk. Tanulóink többségét azok teszik ki, akik valamilyen – jellemzően szociális – okból kiszorultak a közoktatásból. Senkit sem hagyunk elkallódni. Értékes diákjaink vannak, a nálunk végzők többsége továbbtanul egy főiskolán vagy OKJ-s képesítést adó tanfolyamon.
Grünvald Mária vallja, hogy a felnőttképzés nem megy elhivatottság nélkül.
– Ez egy 24 órás szolgálat. A diákjainkkal, legyenek itthon vagy a határokon túl, az internet segítségével napi kapcsolatban állunk. Célunk az, hogy a határon túl élő vagy onnan áttelepülő magyarokat még jobban bevonjuk a képzésbe.