Utcára vonultak a festők

Írta:  2012.09.22.
Ha szeptember, akkor Kerítéskiállítás. A Szabad Alkotók Köre ismét kivonult az utcára.

E. Kottek Péter a helyszínen is készített alkotásokat

− Milyen érdekes alkotások – mondta egy idős hölgy megtorpanva a Teleki utca kerítésre aggatott festményei előtt.
− És milyen érdekes alkotók – felelte rá valaki a csapatból.
A Teleki utcai Fehéren Feketén Galériához kötődő Szabad Alkotók Köre (SZAK) évek óta minden szeptemberben megrendezi ezt a furcsa, egynapos tárlatot, mégis minden alkalommal sikerül meglepni a járókelőket. És végtére is ez a cél: tudatni, hogy a képzőművészet ma is tud friss lenni, meglepetést okozni, hogy képes ott lenni egy karnyújtásnyira a mindennapoktól.

Egy utcai tárlaton a művek nem csak arra vannak, hogy nézzük őket

A Kerítéskiállítás két hagyományt ötvöz. Az egynapos tárlatét, amelyre a kerületben is akad példa (gondoljunk csak a Kondor Béka Közösségi Házban minden április 1-re szervezett tréfás kiállításra), és az utcai kiállításét, amilyet már a hatvanas évek végén szerveztek a szentendrei Vajda Lajos Stúdió művészei. A Teleki utcai Kerítéskiállítás mégis más, mégis új. Például abban, hogy a SZAK alkotóin kívül minden évben bemutatkoznak fiatalok is, vagy abban, hogy a nézők nem csak a műteremből, a galériából kihozott művekkel találkozhatnak: mindig születik mű ott helyben is.

És ezen bárki nyugodtan átgyalogolhatott, áthajthatott

− Gyere csak, gyere! – intett E. Kottek Péter festőművész annak az autósnak, aki megtorpant a kereszteződésben az aszfaltra terített, és Jackson Pollock modorában megfestett vászon előtt. Ez a helyzet minden alkalommal megismétlődik, és érdemes megfigyelni az autósokat, akik a bátorító szavak ellenére is roppant óvatosan hajtanak át a leterített, és még készülő műalkotáson.

A Kerítéskiállítás társasági esemény is: Kucsák László alpolgármester (középen) a SZAK alkotói körében

Nem csoda, hogy a sok szellemes ötlet sok nézőt vonz. A Kerítéskiállítás nem csak képzőművészeti, hanem társasági esemény is, ahol felszabadultan, esetleg némi borok mellett lehet beszélgetni az élet szép dolgairól.

Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta és Nádasdi Mihály, a galéria tulajdonosa