Vallomások versben, prózában és dalban

Írta:  2012.09.26.
A nyolcvanadik születésnap szép évforduló, főleg ha saját kötet publikálásával ünnepli az ember, ahogyan Téglás-Hajós Éva.
Téglás Tivadarné – írói nevén Téglás-Hajós Éva – magyar-történelem szakos tanár, kerületi helytörténész közelgő 80. születésnapja alkalmából mutatták be Vallomások című hatodik kötetét szeptember 21-én a városháza dísztermében. A költő-író tiszteletére műsort adott az Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Zoltán Női Kara is.
A Vallomások című kötet versek mellett prózai írásokat is magában foglal. A szerző három egységbe rendezte a gondolatait: Barkák, lombok, deres ág; Életünk percei; Eltűnt évek szava.
A kötetet lapozgatva hamar megragadja két dolog az olvasót. Egyrészt az, hogy Téglás-Hajós Éva milyen biztonsággal és oldottan kezeli a versritmikát. A másik, hogy érezni: a magyar irodalom tanáráról van szó, hiszen a versek elején és a prózai szövegek végén idézetek olvashatók klasszikusoktól: Petőfitől, Kosztolányitól, Radnótitól, Nagy Lászlótól, Kondor Bélától, Máraitól vagy éppen az örök könyvből, a Bibliából.
Az ünnepeltet és a vendégeket Mogyorósiné dr. Pécsi Ildikó, a Nők a XVIII. kerületért Alapítvány (NATIK) elnöke, az est háziasszonya köszöntötte, majd Téglás-Hajós Éva egy-egy versét olvasták fel íróbarátai, illetve irodalomszerető barátai, többek között Dzsupin Ibolya színművész.
A rendezvény második részében az Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Zoltán Női Kara énekelt B. Horváth Andrea vezényletével. A kórus vezetőjétől megtudtuk, hogy egykor mindannyian Andor Ilona Liszt-díjas, érdemes és kiváló művész, karnagy, zenepedagógus tanítványai voltak, és tovább ápolják azt a szellemi örökséget, amelyet tanáruk Kodály és Bartók egyneműkari műveinek egyik legavatottabb tolmácsolójaként hagyott rájuk. A kórus 1995 óta évente több alkalommal ad hangversenyt. 1998-ban II. János Pál pápa tiszteletére is énekeltek, majd a Vatikáni Rádió felvételt készített velük. A városháza dísztermében immár második alkalommal léptek fel Dedeó Gyuláné kerületben lakó kórus- és NATIK-tag felkérésére.