Rendhagyó énekórát tartott a Muzsikás együttes

Írta:  2012.10.07.
A magyar népzene alapjaival ismertette meg a gyerekeket a Muzsikás együttes a Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskolában.

A Bartók táncegyüttes mellett 1972-től muzsikáló, majd néhány év múlva önállóan is fellépő zenekar célja, hogy a világ nagy koncerttermeiben – idén a New York-i Carnegie Hallban is koncerteztek Petrás Mária énekessel és Schiff András zongoraművésszel együtt – előadott műsoraikból ugyanolyan magas színvonalon mutassanak be egy-egy órányit az itthoni iskolásoknak.

- Az a tapasztalatom, hogy nagyon keveset ismernek a gyerekek a népzenei hagyományainkból – mondta Sipos Mihály, a Muzsikás együttes prímása. – Ennek az is az oka, hogy míg az én gyermekkoromban heti hét énekóra volt az iskolában, addig ma hetente csak egy tanóra van, ami semmire sem elég. Nehéz időt találni élményszerű éneklésre és a tanárnők, tanárok áldozatos munkáját dicséri, hogy ennek ellenére még van egy kis ének kultúra, énekismeret. De ez kevés. 

A zenész úgy látja, hogy az énekórájukon résztvevő gyerekek – akik az első pillanatban talán nem is pontosan tudják, hogy mire ültek be, szétszórtak, figyelmetlenek, esetleg a mobiltelefonjukkal vannak elfoglalva – a zene hatására egyszerre csak „kezdenek ott lenni”, figyelni, bekapcsolódnak az éneklésbe.
- A mai világban is szükség van az emberi kapcsolatokra, a zene pedig ebben segít. A gyerekek hirtelen felszabadult önmagukat adják, közösséget alkotnak. Ezért is örülünk, hogy a legnagyobb hazai olajipari cég támogatásával évente az országban már közel 60 iskolába eljutunk. Örülünk, mert a zene, a dal megvigasztal, ha szomorúak vagyunk, ha pedig jó a kedvünk, még vidámabbá tesz. Fontos számunkra, hogy aki Magyarországon él, az tudja, hogy innen származik ez a zenei kultúra és, hogy micsoda értékeket őriztek meg számunkra elődeink – tette hozzá Sipos Mihály.