A szeretetről szól a gyerekek színi előadása

Írta:  2012.10.09.
A Vajk-sziget iskola színjátszói szerepeltek sikerrel a Rózsa Művelődési Házban.
A mindennapi életben sokszor úgy érezzük, hogy a dolgok nem a mi szánk íze szerint alakulnak. Ilyenkor hajlamosak vagyunk többnyire csak a rosszat észrevenni, pedig lehet, hogy ha inkább a jót keresnénk, boldogabbak lennénk.

Ezt üzeni Vajk-sziget Általános Iskola diákjai által október 8-án a Rózsa Művelődési Házban bemutatott, „Az élet játéka” című színdarab. Eleanor Porter gyermekregényének főhőse egy árva kislány, Pollyanna, aki a mindig, mindenben csak a jót keresi, és erre másokat is megtanít, végül még szigorú nagynénje szívét is sikerül meglágyítania. 
A főszerepet játszó Martinecz Andrea szerint a darab a mindennapokra is útmutatást ad.
- Nagyon örültem, amikor megkaptam ezt a szerepet – mondta. – Nem csak azért, mert a való életben is szeretek beszélni, és Pollyanna is eléggé cserfes, hanem azért is sokat jelent nekem, mert a gyerekeket és a felnőtteket is a szeretetre tanítja.

Andrea elmondta, hogy többször előfordult az életében olyan helyzet, ami eszébe juttatta a színdarabban elhangzó mondatokat, és segített.
- Első alkalommal mutattuk meg magunkat az iskolán kívül, mert az Élet játéka több iskolában kötelező olvasmány. Fontos, hogy az elsőstől a nyolcadikosig mindenki élvezze az előadást, sőt még a felnőtteket is szórakoztassa – mondta Hódoss Henriette, aki két tanár kollegával, Boldog Gabriellával és Máté Judittal együtt a színdarab rendezője, illetve díszlet- és jelmeztervezője. – Az elmúlt években megcsináltuk többek között az Isten pénze, a Valahol Európában és az Óz című művek saját feldolgozását. 

A Vajk-sziget Általános Iskolában idén már a hetedik alkalommal készülnek karácsonyi színi előadásra, és a hagyományaikhoz híven a szövegkönyv, a dramaturgia, a zene és a dalszöveg is mind önálló munka eredménye. A gyerekek a bemutatót megelőző 3-4 héten, tanítás előtt reggel próbálnak. Az előadásokban 5. osztálytól vesznek részt, a főbb szerepeket a nyolcadikosok alakítják, nem tiktoltan azért is, hogy egy plusz pozitív élménnyel gazdagodjanak a ballagás előtt.
- Karácsonykor élő zene kíséri a dalokat. Hogy idén mit mutatunk be? Nos, ez még az iskola többi diákja és a tanári kar számára is meglepetés lesz – tette hozzá Hódos Henriette.