Nem engedi szélnek a csapatot

Írta:  2012.11.05.
Szombatonként Török Ibolya szobrászművész tűzzománcos, szobrász és keramikus tanfolyama várja a felnőtteket és a gyerekeket.
Török Ibolya, akinek több alkotása látható a kerületben – például az Uzsok téri örmény emlékmű –, úgy is kiveszi a részét a helyi művészeti életből, hogy igyekszik átadni a tudását másoknak. Immár 16 éve szombatonként (9–14 óráig) tanfolyamot tart az érdeklődőknek. Eleinte csupán a tűzzománc technika szerepelt a programban, később bővült a paletta szobrászattal és négy éve kerámiakörrel is.

– Az évek során sikerült a műhelyt elég jól felszerelni a szükséges eszközökkel. A Kondor Béla Közösségi Ház negyedévente anyagköltséggel járul hozzá a működéshez, ami meg éppen nincs, azt hozom otthonról – mondta a tanfolyamvezető. – A kerámiázáshoz rendelkezésre áll az elektromos korong és ami a munkához alapvetően szükséges, a szobrászoknak pedig csak a modellről kell gondoskodniuk, az agyagot és az állványt biztosítjuk.
A közösségi ház szűkös anyagi helyzetében jelenleg nem tud fizetni a szakkör vezetéséért, Török Ibolya mégis úgy döntött, hogy nem ereszti szélnek a csapatot, amelynek tagjai örömmel járnak a szakkörbe.
A tanfolyam nemcsak arra jó, hogy a résztvevők különféle dísztárgyakat, ékszereket készítsenek, hanem arra is, hogy fejlődjön az ízlésük, a kézügyességük.
– Együtt alkothatnak, gondolkodhatnak, fejlődhetnek, nyitottabbá válhatnak új dolgok megismerésére – hangsúlyozta a tanfolyamvezető. – A csoport részt vehet alkotótáborokban, együtt nézhet meg kiállításokat, és ez az a hely, ahol a tagok a személyes problémáikat is bátran megoszthatják egymással.

Ibolya elmondta, hogy általában külön-külön foglalkozik a csapat tagjaival, mert mindenki máshol tart a tudásban.
A tanítványai különböző pályázatokon is rendszeresen indulnak, és gyakran nyernek díjakat. A régiek közül már mindenki kapott elismerést, volt, aki több alkalommal is. Van néhány olyan fiatal, aki időközben elvégezte a művészeti szakközépiskolát, és olyanok is vannak, akik OKJ-s végzettséget szereztek tűzzománcozott dísztárgy készítő szakmából, de még mindig járnak a körbe.