Ha elindult a vonat

Írta:  2012.11.12.
Interaktív kiállítással elevenítette fel a Múzeumsarok a lajosmizsei vasút történetét.

Interaktív megnyitó várta az érdeklődőket a Szent Lőrinc sétányon található Múzeumsarok kiállítótermében. A lajosmizsei vasút története című kiállításra érkezőket a bejáratnál egy kalauz fogadta, aki régi kéregjegyeket osztott és lukasztott a képzeletbeli utazásra. A tárlatot Lévai István Zoltán alpolgármester nyitotta meg, aki beszélt a vasút fontosságáról, társadalmi és gazdasági jelentőségéről.


A MÁV feledhetetlen szignáljának felcsendülésével Pándy Tamás, a Széky Társaság elnöke indította útnak a képzeletbeli vonatot. Mesélt a lajosmizsei vasút megépüléséről, fejlődéséről és jelenlegi állapotáról. A vasútvonalat 1889-ben adták át a forgalomnak. Megtudtuk, hogy a korabeli kerületi lakosok eleinte idegenkedtek a tűzet okádó mozdonyoktól, de a vasút kiépítése fontos szerepet játszott a település ipari fejlődésében, benépesülésében. A vasút az '50-es években élte fénykorát. Akkoriban a tömött szerelvények lépcsőin lógó emberekről messziről megismerték a lajosmizsei járatot. A lőrinci szakasz első megállója „Puszta-Szentlőrincz” néven az Üllői úti kereszteződés előtt 1889-ben nyílt meg. Csak 1899-ben került át az Üllői út túloldalára. Itt több vágányos állomás szolgálta ki az ide települt gyárakat. Lajosmizse felé haladva Pestszentimre felső megálló és Pestszentimre állomás következik, melyek a mai napig üzemelnek, fontos közlekedési lehetőséget nyújtva az imrei lakosoknak.

A kiállítás megnyitóján részt vettek a Gulner Gyula Általános Iskola 8. osztályos tanulói is, akik a helyszínen teszt kitöltésével ellenőrizhették ismereteiket. A hibátlan teszt elkészítője útnak indíthatta az állandó kiállítás modellvasútját, ami a lajosmizsei vonal lőrinci szakaszának kicsinyített mása. A kiállítást január 18-ig látható és igény esetén az iskolás csoportokat tárlatvezetéssel várják. Az ablakokban elhelyezett tablók a nap 24 órájában megtekinthetők. Kérem kapaszkodjanak, az utazást megkezdtük!

További cikkünk a témában.