Akit megillet a művész név

Írta:  2012.11.13.
Amatőr festőnek tekinti magát Vasváry Ildikó, pedig profi művész, aki munkáival sok művészetkedvelőnek szerez örömet.
Vasváry Ildikó bár amatőr festőnek vallja magát, azonban a képeit végignézve egyetértek Dedik János íróval, aki a kiállítás megnyitóján azt mondta: „Az a festő, aki a modernségre törekszik és a nézőben műve nyomot hagy, megérti az új idők művészi hangját, azt megilleti egy művésznév”. Ildikó alkotásai pedig a művészetkedvelőkben nyomot hagynak.

– A diákéveim alatt a szabadidőmben sokat rajzoltam vagy valamilyen kreatív dologgal foglalkoztam – mondta Vasváry Ildikó. – Sajnos, az élet úgy hozta, hogy a művészettől igen távoli pályára kerültem, azonban a rajzolás, és a festés utáni vonzalmam mindvégig megmaradt. Amikor nyugdíjba mentem, elkezdtem intenzívebben foglalkozni a festészettel. Igyekszem minél több festészeti technikát elsajátítani, és a kritikát értékeltem, hogy tanuljak belőle.

Ildikó rokonai, gyerekei, kollegái és barátai lakásában sok olyan tárgy van, ami a keze nyomát őrzi. Készített már festett fatányérokat, szalvétatartót, húsvéti tojásokra apró tájképeket, falra való tájképeket, fali naptárakat, esküvői meghívókat, ültetőkártyákat, gyerekszobába képeket, unokájának festett társasjátékot.
– Amikor aktívan dolgoztam, festményeimmel daganatos gyerekek javára rendezett jótékonysági kiállításokon vettem részt, nyugdíjasként pedig két képemet a zsűri beválasztotta egy amatőr festők kiállítására – mondta az alkotó. – Jelenleg Ribka Zoltán verseihez illusztrációkat készítek, és reményeim szerint sor kerül majd egy verseskönyve kiadására is.
Vasváry Ildikó amatőr festő tárlatát Fehér Judit nyitotta meg, majd Ribka Zoltán íróval egy humoros jelenetet adtak elő nagy sikerrel. Az est folyamán még Cser Erzsébet magánénekesnő, Dedik János író, Boldoghy-Szabó Levente gitárjátékával, Rehorovszky Gábor zongorakísérettel működött közre.