Ma megnyitó, csütörtöktől már korcsolyázhatunk!!!

Írta:  2012.12.02.
Ádvent első vasárnapja van: ma 16 órakor nyílik az ünnepi vásár a régi piactéren.

Egy adventi vásár elképzelhetetlen a forralt bor és a kürtős kalács illata nélkül, így ezekből sem lesz hiány az idén is mindenkit váró színes forgatagban a régi piactéren.
A tér körül soroakozó standokon kézműves termékek, finom ételek, ajándéknak való ritkaságok várják a vásárókat. A jövő hét második felében újabb látványossággal bővül a vásár: megnyílik a kerületben két éve megszokott, kedvelt jégpálya. A téli sport szerelmesei alkalmanként 400 forintért vehetik birtokba a jeget. Lesz lehetőség korcsolyakölcsönzésre is, így azok is csúszkálhatnak, akik ritkán vagy még soha nem próbálták megőrizni egyensúlyukat a vékony korcsolyapengéken.

Betlehem és állatsimogató

A téren felállítják a mindenki karácsonyfáját, és a hatalmas adventi koszorú sem hiányozhat. Az adventi vásárt ma 16 órakor Ughy Attila polgármester nyitja meg, ezt követi a koszorú első gyertyájának meggyújtása. A megnyitót jégtáncbemutató és óvodások műsora teszi még színesebbé.
A karácsonyfa és az adventi koszorú mellett ott lesz természetesen a betlehemi jászol is. 
– Két éve valóban élő volt a betlehemi jászol, beöltözött szereplőkkel és műsorral. Idén, a tavalyi évhez hasonlóan, az állatok kivételével szobrokkal oldja meg ezt az önkormányzat – mondta a jászolba az élő állatokat szállító Kertész Gyula. – Ezúttal is lesz birka, kecske és póniló. Egy városi gyereknek nagy élmény, hogy ezekkel az állatokkal közeli kapcsolatba kerülhet, megsimogathatja őket. Növényevő állatokról lévén szó, nem kell tőlük félni.

Hangulatos koncertek

Az adventi hétvégéket, akárcsak 2011-ben, a szabadtéri színpad programjai is színesítik. Az önkormányzat tájékoztatása alapján – mivel a régi piac területe gyakorlatilag egy szélcsatornában van – biztonsági okokból nem lesz sátor alatt a fedett színpad.

Egy biztonsági intézkedés sokszor bosszantó, most azonban mindenképpen a rendezvény javára válik, mert hangulatosabbá teszi azt. Sátor hiányában a fellépők nem lesznek elzárva a téren szórakozóktól, és ez még több érdeklődőt vonzhat. A műsor is igen sokrétű lesz. A számos kerületi fellépő mellett színpadra lép a Cimbali Band, a Karaván Família együttes, a Fool Moon acapella vokálegyüttes és Szabó Ádám harmonikaművész is.

A TV18-nak nyilatkozó Ughy Attila szerint kedves, szép hagyomány született, amikor tavaly először adventi vásárt szervezett az önkormányzat a régi piac helyén. 
– A rendezvényt azonnal megszerették a kerületiek, ami az ide telepített jégpályának és a standok köré szervezett rengeteg kulturális programnak köszönhető. A vásárral az egyik célunk az, hogy segítsünk az ünnepi hangulat megteremtésében. Manapság nagy súly nehezedik a családokra, mindenki siet, rengeteg a tennivaló, otthon talán csak az ünnep előtti utolsó pillanatokban sikerül végre valóban ünnepi hangulatot varázsolni. Ha azonban a család kilátogat ebbe a nyüzsgő vásárba, azonnal az ünnepbe csöppen. Ha ezzel sikerül egy-két órányi örömet szerezni, már elértük a célunkat – mondta a polgármester.

A piactéren kívül a Polgárok Házában is érdekes programokon vehetnek részt azok, akiket a szabad téri vigasságtól elriaszt a hidegtől, megfázástól való félelem. Ott a karácsonyi felkészülés jegyében dtegnap voltak és december 8-án lesznek programok kicsiknek és nagyoknak.