A megpatkolt boszorkány

Írta:  2012.12.03.
Luca-napi tréfa, operett és tűztánc is szerepel a hétvégén a régi piactéri adventi vásár programjában.

− Kedves hagyománnyá vált az adventi vásár a régi piactéren. Manapság kevés idő van arra, hogy az ember felkészüljön az ünnepre. Abban reménykedünk, hogy ha kijön ide a család az egyik adventi hétvégén, és szippant egy picit a vásár levegőjéből, valamit már haza tud vinni az ünnep hangulatából – nyilatkozta nemrég Ughy Attila a TV18-nak.

A Karácsonyi angyalok című adventi vásár szervezői a kialakult hagyományok szellemében szervezték meg az idei eseménysorozatot is.

A pályával kezdődött

Szabadtéri jégpálya felállítását szavazta meg 2010 őszén az önkormányzat képviselő-testülete. A szavazók közül akkor talán még senki sem gondolta, hogy egy új, a helyiek körében rendkívül népszerű hagyományt sikerül így teremteni. Az eredetileg a Bókay-kertben kialakított pályát azonnal megkedvelték a korcsolyázás szerelmesei, ezért az egy hónaposra tervezett nyitva tartást egy hónappal meghosszabbította az önkormányzat. 2011-ben aztán úgy döntött a képviselő-testület, hogy a pályát már advent első vasárnapján felállítja, ráadásul egy olyan helyen, amely közelebb esik Lőrinc szívéhez: a régi piactéren. A műjég köré pedig nyüzsgő, az ünnep illatait, ízeit és fényeit kínáló vásárt szerveztek, amelyet a hétvégenként három napon át kulturális rendezvények tettek színesebbé.

A régiek szerint

− Mindannyian tudjuk, mi az advent lényege: készület a karácsonyra. Mivel Szent András napja rendszerint az advent előtti napokra esik, régen úgy mondták: Szent András eltöri a hegedűt, vagyis András-nap után már nem volt szokásban a mulatozás, a tánc, az ének. Ezért a mai ünnepet mi is egy Szent András-napi énekkel köszöntjük – mondta el a december 2-i megnyitó ünnepségen Vörös Árpád, az ünnepségen fellépő Tébláb Művészeti Alapítvány elnöke.

A csapat azonban nem csak ezt az egy nótát hozta: A fellépő téblábosok azonban nem csak ezt az egy nótát hozták: tolmácsolásukban elhangzott egy Szent Miklós-ének is. Ez igazi csemegeként hatott, hiszen manapság Szent Miklós helyett már inkább a Mikulást szokás köszönteni, és őt is modernebb dalokkal. Az ünnepi műsorban felléptek a Dance City Center apróbb és nagyobb táncosai is. A produkciók bemutatása után az ünneplők együtt vonultak át gyertyákkal a piactér Üllői úti oldalán felállított betlehemhez, ahol közösen énekelve figyelték, hogyan gyullad meg az adventi koszorú első gyertyája.

Betlehem állatokkal

− Szeretnénk, ha a szórakozás mellett ez a vásár valóban ünnep is volna, méghozzá közös ünnep. Ezért minden vasárnapra közös gyertyagyújtást szervezünk – mondta Takács Gusztáv, a polgármesteri titkárság vezetője, az esemény főszervezője.

A betlehemhez, amely mögött a mindenki karácsonyfáját és az adventi koszorút is elhelyezték, kisállat-simogató is tartozik, ahol a gyerekek kedvükre ismerkedhetnek az állatokkal.
A hagyományoknak megfelelően a családokat várják a négy hétvégén át zajló kulturális programok is. A koncertek mellett bábszínház, táncelőadás és sok más érdekesség szórakoztatja az idelátogatókat.

Joulupukki repülővel jött

Újra áll a kettős kereszt

Az első gyertyaláng

Ádvent Burgenlandban

Az adventi vásár programjai

December 7. péntek
18.30 aSerduS Tűztáncosok
19.30 NeTz Tánc és Újra Zenekar – karácsonyi táncos népszokások
December 8. szombat
18.00 Gázsa Zenekar – erdélyi népzene
19.30 Cimbali Band – Ablakimba-koncert
December 9. vasárnap
11.00 Gulyás László vándormuzsikus – A megpatkolt boszorkány, Luca-napi tréfák, mókák, varázsok
15.00 Operettgyöngyszemek, budapesti sanzonok
16.00 A Tébláb Művészeti Iskola adventi műsora
17.00 Gyertyagyújtás
December 14. péntek
18.00 aSerduS Tűztáncosok
18.30 Brass on Brass Dixieland-koncert
19.30 A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékének műsora a Junior Prima-díjasok közreműködésével
December 15. szombat
16.30 Vörösmarty Leánykar, vezényel: Gyombolai Bálint karnagy
17.30 Ujflucher Buam-sramlizene
18.30 Agostones-menetzene
19.30 Karavan Familia – vendég: Marosi Zoltán harmonikaművész
December 16. vasárnap
11.00 Ládafia Bábszínház, vásári bábcirkusz
15.00 A Dance City Center Tánciskola növendékeinek műsora. Vezető: Molnár Ferenc
16.00 Kőketánc gyerekeknek, gyerekekkel
17.00 Gyertyagyújtás
December 21. péntek
18.00 Fanfara Komplexa
19.30 Fool Moon vokálegyüttes
December 22. szombat
18.30 Celebrate Énekegyüttes – egyházi énekek, karácsonyi dalok
19.30 Szabó Ádám harmonikaművész műsora
December 23. vasárnap
11.00 Bartha Tóni bábszínháza
15.00 Roversong duó
16.00 Pipatórium – dudazene másként
17.00 Gyertyagyújtás