A galéria és barátai

Írta:  2012.12.10.
A Fehéren Feketén Galéria kollektív kiállítással ünnepelte meg december 7-én a „Fehéren Feketén Galéria Barátai” megalakulását.

Nádasdi Mihály mesterszobrász korábban Svájcban töltött közel 20 évet. Ottani barátjával nyitott egy galériát, ahol rendszeresen rendeztek kiállításokat. Majd amikor végleg hazajött, megépített egy „Papírhajót” a Dunán, a Batthyány térnél. A kishajó belsejében pedig rendszerint kiállítások voltak. Aztán egy idő múlva meg kellett válnia tőle, és három éve galériát alakított ki élete társával Kalocsay Mártival a saját családi házukban Pestszentlőrincen, a Teleki Pál utcában, amelyet Fehéren Feketén (FF) Galériának keresztelt el.

Amikor megálmodta a kiállítóhelyet a város külső kerületében, ráadásul egy mellékutcában, még bizonytalan volt a sikerben, de a művészet iránti elkötelezettsége győzött, és azóta számos rangos tárlatnak adott otthont a galéria. Elég, ha csak azt megemlítjük, hogy Hincz Gyula Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész, grafikus alkotásaiból három alkalommal nyílt kiállítás a Teleki Pál utcában, aminek a híre eljutott az országhatáron túlra is.
Nádasdi Mihály ezúttal újabb lépésre szánta el magát, és megalakította a Fehéren Feketén Galéria Barátai szerveződést, amit szándékosan nem baráti körnek nevezett, mert az egyfajta zártságot sugall.
– Célunk, hogy felkutassuk a kerületi humán területen tehetséges fiatalokat, hogy lehetőséget kaphassanak arra, hogy megmutassák oroszlánkörmeiket.

Az idősebb, tapasztalt művészek építő kritikájukkal, tanácsaikkal segítik majd őket.
A galéria kollektív kiállítással ünnepelte meg december 7-én a „Fehéren Feketén Galéria Barátai” megalakulását. A város több kerületéből érkeztek alkotások, sőt a távoli Peruban élő Bakony Éva festőművész három fotóval és egy realista olajképpel is tisztelgett e jelentős nap előtt.
A kicsi galéria zsúfolásig megtelt alkotókkal és a művészet iránt érdeklődőkkel.
Nádasdi Mihály köszöntötte a meghívott vendégeket, majd Réti Mária művészettörténész, aki maga is elhozta egy alkotását erre az alkalomra, megnyitotta a kiállítást.
Simándi Éva a Triola együttes tagja és tanítványa, Sebestyén Orsolya, valamint Szemenyey Eszter működött közre.
A tárlat 2013. január közepéig tekinthető meg a Fehéren Feketén Galériában (Teleki Pál u. 26/b) előzetes bejelentkezés alapján, a 291-9047-es telefonszámon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.