Sváb Karácsony először

Írta:  2012.12.19.
Hagyományteremtő szándékkal rendezi meg sváb karácsonyi miséjét a német önkormányzat. Az esemény koncertet és sváb ételkóstolót is kínál.
Hagyományteremtésben erős a kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat. Ők honosították meg például azt a régi szász és thüringiai hagyományt a kerületi német iskolákban, hogy az első osztályos tanulók első tanítási napjukon úgynevezett zuckertütét, vagyis cukorkával teli csomagot kapjanak ajándékba – hogy aztán ilyen édes legyen minden osztálytermi napjuk. És nekik köszönhető a ma már széles körben sikeres Szent Márton-napi lámpásos felvonulás és máglyagyújtás is.

Hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a nemzetiségi önkormányzat december 21-én 16 órától a Havannán a Szent László Plébániatemplomban Sváb Karácsonyát.
− A rendezvény tulajdonképpen négy esemény egyben – árulta el Fekete György elnök. – A gerincét maga a német nyelvű mise alkotja. A lelki készülődést 16 órától a közös ajándékkészítés segíti. 18 órától egy félórás koncert következik olyan kitűnő művészek közreműködésével, mint Deli Zsolt harmonikaművész, Fodor Szabina és Ekamen Bálint operaénekes, valamint a Döbrössy János vezette Nyitnikék Gondozónői Kórus.
A hangverseny és a mise után egy újabb érdekesség következik: kóstoló hagyományos sváb ételekből.
− Szeretnék a tradicionális sváb művészet mellett a gasztronómiai kultúrát is megismertetni az érdeklődő közönséggel – mondta Fekete György. – Az egész programban egyébként csak a mise német nyelvű. Minden érdeklődőt várunk, nem csak a német nemzetiséghez tartozókat.