Ünnepeltek a nemzetiségek

Írta:  2012.12.20.
A nemzetiségek napja alkalmából, december 18-án a kerületi nemzetiségi önkormányzatok ünnepi műsort adtak a Kondorban.

Az ENSZ kereken húsz éve, 1992. december 18-án fogadta el a nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozatot, a magyar kormány pedig 1995-ben döntött arról, hogy a kisebbségek napjává nyilvánítja e napot. Ezt a kormányrendeletet a jelenlegi kabinet hatályon kívül helyezte, úgy döntött, hogy december 18. a nemzetiségek napja nevet viselje.
A nemzetiségek napja alkalmából rendezett ünnepi program keretében Csomó Tamás nemzetiségekért is felelős alpolgármester mondott köszöntőt.
Az alpolgármester elmondta, hogy a kerületünkben 1995 óta vannak jelen a nemzetiségi önkormányzatok, amelyek hagyományőrző tevékenységükkel nemcsak saját közösségük, hanem az egész kerület szellemi értékeinek a gyarapításához is nagymértékben hozzájárultak. Általuk színesebb lett a kulturális életünk, közvetítő tevékenységük nyomán fejlődtek a határon túli kapcsolataink. Az első években három, majd tíz, illetve tizenegy nemzetiségi önkormányzat volt a XVIII. kerületben, a mostani ciklusban pedig ismét tíz van, s hat éve ünnepeljük meg itt is a nemzetiségek napját.
Az ünnepi műsorban Szárkiszján Ádám, a Csepeli Örmény Önkormányzat elnöke hegedült, Deli Zsolt, a Dohnányi Ernő Zeneiskola tanára harmonikán játszott (német nemzetiségi önkormányzat), a ruszin nemzetiségi önkormányzat felkérésére az eperjesi zeneiskola tanítványai énekeltek. Fellépett továbbá Kónya Miklós és zenekara (roma nemzetiségi önkormányzat), a Zornyica Néptáncegyüttes (bolgár önkormányzat), valamint a Neofengari Táncegyüttes (görög önkormányzat).