Csodálatos mesevilág

Írta:  2013.01.10.
Bálint Ágnes a Piros iskolások kedvenc meseszerzője, de szívesen versenyeztek más írók meséivel is.

A mese példáz, gazdagítja a szókincset és utat nyit a történelem felé. Mesélni mindenki szeret, de idővel feledésbe merül eme káprázatos világ. A Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola mesemondó versenyén alsós diákok nyitották meg előttünk a képzelet világának kapuját. 

Kerületünkben 18 éve vannak mesemondó versenyek, a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola pedig immár 6. éve rendezi meg a kerületi alsós diákok számára e megmérettetést. A már 2011-ben lezárult TÁMOP 3.4.3. pályázat keretében négy kerületi iskola, a Bókay Árpád Általános Iskola, a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola, az egykori Hunyadi Mátyás Gimnázium és a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium társult, hogy 'Peremvárosi Prímák'-ként részt vegyenek az iskolai tehetséggondozás előmozdításában. A pályázat keretében az iskolák vállalták, hogy lejárta után további 5 éven keresztül fenntartják a diákok képességeit fejlesztő programokat és vetélkedőt. Elek Noémi, a Piros Iskola igazgatónője úgy látja, ők a határidő lejárta után is szeretnének mesemondó vetélkedőket rendezni, hiszen rengeteg diákot érdekel. Sőt a későbbiek során a felsős diákok bevonását is tervezik.
Az idei vetélkedőn Bálint Ágnes meséi kapták a főszerepet és zsűriben az írónő két lánya Németh Ágnes és Németh Anna is helyet foglalt, akik nemcsak szakmai tudásukkal járultak hozzá a versenyhez, hanem dedikáltak is. A kis mesemondók 1-4. osztályos tanulók voltak, akiket évfolyamonként külön zsűri bírált. Az indulókat megadott szempontok alapján pontozták. A legjobbak könyvjutalmat, az első helyezettek pedig különdíjban részesültek a XVIII. kerületi Pedagógiai Intézettől.