Zenében is barátok

Írta:  2013.01.16.
A Városháza dísztermében is tartottak újévi koncertet: Tóth Róbert és barátai várták a zenekedvelőket.
Három ifjú zenész szívügyének tekintette, hogy jól kezdődjön a kerületi zenebarátok új éve. A Városházi esték programsorozat keretében a polgármesteri hivatal dísztermében a hónap közepén rendezte meg Tóth Róbert Károly zongoraművész hagyományos újévi koncertjét, amelyre meghívta barátait, Csonka Gábor hegedűművészt és Szilágyi Sándor bells-mestert…

A házigazda, a kerületünkben élő Tóth Róbert Károly Bach- és Chopin-művekkel nyitott. Friss diplomásként ősztől művésztanárként dolgozik a Dohnányi Ernő Zeneiskolában, így nem csoda, hogy néhány tanítványa is eljött a „tanár bácsi” koncertjére. Szívügye, hogy a gyerekek már kisiskolás korukban megismerkedjenek az igényes muzsikával, a klasszikus zene szépségeivel. Tóth Róbert Károly nemcsak ismert zenész, hanem neves táncos is. A nemzetközi hírű, szintén kerületi Botafogo együttesben érte el sikereit, látványtánc-kategóriában például a kontinens csúcsára is feljutott… Most természetesen nem táncolt, inkább „tereferélt” a társaival. Az újévi koncerteken kihagyhatatlan műsorszám Johann Strauss Tere-fere polkája, amely ezúttal is pillanatok alatt feldobta a hangulatot.
Csonka Gábor, az ifjú hegedűművész Szenthelyi Miklós tanítványaként végzett a Zeneakadémián, és azóta igen neves művészekkel, például Kocsis Zoltánnal és Vásáry Tamással is fellépett már. Ő Vivaldi Négy évszak című művének téli képét idézte közénk. Ezt követően jött csak igazán a hangterápia egy olyan hangszer segítségével, amelyből Magyarországon mindössze három van – az egyik Szilágyi Sándor birtokában. A spanyol bells valóban megnyugtató hangzást ad, nem véletlen, hogy gazdája főállásban ezzel a hangszerrel gyógyít.
– A hangrezgés-terápia jó hatással van a szervezetre – mondta a publikumnak. Általában egy órát szokott rajta játszani egy-egy kimerült „betegnél”, de most talán ha negyedóráig ütötte a különleges lemezből kikalapált hangszerét, amely, mint megtudtuk, csaknem kétmillió forintot ér!
A műsort az újévi koncert alkalmi triója zárta. A házigazda – aki művészcsaládból származik, édesapja Nógrádi Tóth István néven ismert énekes, édesanyja báboktató, bátyja, ifjú Tóth István zenekarvezető, billentyűs – megígérte, hogy márciusban újra koncertet ad a kerületben. Aki addig is kíváncsi a zongorajátékára, hetente kétszer meghallgathatja a Zila Kávéházban.