20 portré helyből

Írta:  2013.01.29.
A kerület történetéből mutat be 20 ismert arcot a helytörténeti gyűjtemény új kiállítása a Városháza Galériában.
A szokatlan időpont ellenére sokan gyűltek össze a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény Párhuzamos Életrajzok című kiállítás megnyitójára a Városháza Galériába. A 20 portré bemutatásán túl a kiállítás volt az első állomása az idei helytörténeti vetélkedőnek. Az eseményt Kucsák László alpolgármester nyitotta meg, aki elmondta, hogy fontosnak tartja az ilyen kezdeményezéseket, hiszen így a gyerekek játékos módon ismerkedhetnek meg a kerület történelmével. A kiállítás február elsejéig lesz látható a Városháza Galériában, utána a kerületi általános iskolákban és szabadtéri programjaikon 2 hétig lehet majd megtekinteni, így biztosítva, hogy az ismeretanyag kétségtelenül eljusson a diákokhoz.

Heilauf Zsuzsanna gyűjteményvezető, történész muzeológus elmondta, hogy a kiállítás érdekessége, hogy a modern technikákat bevetve, okostelefonnal barát. Ugyanis minden plakát alján található egy Neoreader-rel olvasható mobil-, vagyis URL kód, ami a Helytörténeti Gyűjtemény hivatalos honlapjának oldalait rejti. Ez természetesen azt jelenti, hogy nemcsak mobiltelefonról, hanem számítógépről is elérhető az egész kiállítás a muzeum18ker.hu honlapon. Mindemellett a honlapon található egy térkép a helytörténeti vetélkedőhöz, amin a bemutatott személyekről elnevezett utcák, terek, szobrok és intézmények vannak bejelölve.

Tébláboló tudnivaló

A vetélkedő első fordulóján a Darus Utcai Általános és Magyar-Német Két Tannyelvű Iskola 6. osztályos tanulói vettek részt. Csapatokban, fényképek alapján kellett beazonosítaniuk a személyeket, majd az alapadatokon túl, egy emberről és főként kerületi kapcsolódásáról részletes beszámolót kellett tartaniuk. Ügyességi feladatként nagy méretű kirakóst oldottak meg, ami természetesen a kiállításon bemutatott képeket rejtett. A későbbiek során pedig a diákok összegyűjtött anyagaival is kiegészítik majd az online kiállítást. A kisérő tanárok úgy látják, hogy a diákok tanulók szívesen vesznek részt efféle kutatómunkában, hajtja őket a versenyszellem és szinte észrevétlenül sajátítják el a tudnivalókat. Amennyiben a diákok feladatokat kapnak egy kiállítás megtekintése során lehet, hogy többet tekeregnek de sokkal több információ birtokába jutnak, mintha csak megtekintenék azt.

Ismerni vagy tudni

A kiállításon 10 pár tabló rejti a 20 portrét, bemutatva a párhuzamos életrajzokat. A párosítások címei, mint a polihisztor és a költőnő, a lövészet és a foci mestere, a templom és közösség valamiféle kapcsolódást mutatnak a személyek között, de ők talán nem is ismerték egymást vagy nem is egy időben éltek. Életrajzukat elolvasva mégis fény derülhet hasonlóságokra. Megtudhatjuk hogyan éltek és tevékenykedtek a kerületben, hogy mit köszönhetünk nekik, hogy hogyan alakították a múltat. Ők a mai napig meghatározó alakjai életünknek. Nap, mint nap elolvassuk nevüket az utcatáblákon, dolgozunk a nevükkel jelölt intézményekben vagy élünk a nevükkel fémjelzett városrészben. Szent Lőrinc, Szent Imre, Kondor Béla, Szemere Miklós, Bókay Árpád vagy Margó Tivadar. Ismerősen csengő nevek, de vajon mennyit tudunk személyükről?

A kiállítás mindenkinek okozhat meglepetést, hiszen a megszokott önéletrajzi adatokon túl, a kerületi munkásságot hangsúlyozva plusz érdekességekkel is szolgál. A helyszín vagy az időhiány pedig nem lehet befolyásoló tényező, hiszen online felületen mindenki végigböngészheti a kiállítást vagy visszakereshet rá. A feltöltött térképpel pedig érdekes útvonalakon sétálhatjuk le a vasárnapi ebédet. Tudjunk meg többet kerületünkről, hiszen a múltunkra építkezünk, mindennapjaink része.