Sünszerelem

Írta:  2013.02.17.
A kisgyerekek egyik legkedvesebb mesefigurája a süni. Nem csoda hát, hogy nagyon sokan jöttek el szüleikkel a törpesün kiállításra a Kondorba.
A kisgyerekek egyik legkedvesebb mesefigurája a süni. Nem csoda hát, hogy nagyon sokan jöttek el szüleikkel február 16-án a törpesün kiállításra és bemutatóra a Kondor Béla Közösségi Házba, hogy közelebbről szemügyre vehessék őket.

– Évekkel ezelőtt az interneten olvastam egy cikket a törpesünről, ami felkeltette az érdeklődésemet – mesélt a kezdetekről Halmi Gabriella, a Magyar Törpesün Tenyésztők és Tartók Egyesületének (MTTTE) alelnöke. – Hamarosan felkeresetem egy tenyésztőt, és hazahoztam életem első sünijét. Azóta már több példányom van és tenyésztem őket. Így kezdődött a sünszerelem... 

Ezeknek a kisállatoknak az érdekében 2011-ben létrehoztuk egy egyesületet, hogy kellemes, együttműködni képes közösséget alakítsunk ki a sünökért, a sünökkel.
Az alelnök elmondta, hogy több éves szakmai tapasztalattal összeállították a szabályzatokat, megszervezték a civil szervezet működését, és felvilágosító munka keretében adják át a tudást a lehető legtöbb süngazdának, hogy a süntartás mindenkinek öröm lehessen.
Az állattartás felelősséggel jár, ezért is választotta az egyesület mottójául: „Ha egy kis lény a gondjainkra van bízva, akkor nem őt birtokoljuk, hanem a sorsáért a felelősséget.”
A rendezvényről senki nem vihet haza sünit, hogy legyen ideje átgondolni a dolgot. A leendő gazdinak a tenyésztőt az otthonában kell felkeresnie, hogy megtekintse, miként kell tartani, és gondozni az állatot. Ha valaki törpesünt vásárol, annak tudnia kell, hogy legalább hat-nyolc évre vállalnia kell érte a felelősséget.
– Nagyon tetszik a sünnapi program – mondta lelkesen Kovács Zsófi. – Már láttam sünit a kertünkben – De amikor a közelébe mentem, azonnal összegömbölyödött. Egy alkalommal pedig apukámmal este hazafelé tartottunk az autóval, és az úttesten ment át előttünk egy sün. Megálltunk, nehogy elüssük. Most itt közelről megnéztem a törpesünöket és megsimogattam őket.