A mese világától Julianus barátig

Írta:  2013.02.28.
Szép magyar nyelv címmel rendezett komplex versenyt az általános iskolák 2–4. évfolyamos diákjainak a Pedagógiai Intézet.
Szép magyar nyelv címmel rendezett komplex versenyt az általános iskolák 2–4. évfolyamos diákjainak február utolsó hetében a XVIII. kerületi Pedagógiai Intézet közösen a helyszínt biztosító iskolákkal.

– A 99. tehetségpont szakértőjeként 6–10 éves tanulókkal foglalkozom, segítem a pedagógusok, a szülők tehetséggondozó munkáját – mondta Patakfalvi Attiláné, a Pedagógiai Intézet szaktanácsadója, tehetséggondozási szakértője. – Az intézet évek óta rendez alsó és felső tagozatos diákoknak kerületi tantárgyi, művészeti, kreatív és egyéb tehetséggondozó versenyeket. Az év elején mesemondó, népi gyermekjáték- és rajzversenyt szerveztünk az alsó tagozatosoknak. A közelmúltban fejeződött be a kisiskolásoknak meghirdetett komplex anyanyelvi verseny.
A másodikosoknak a Kapocs Általános és Magyar–Angol Két Tannyelvű Iskolával, a harmadikosoknak a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskolával, a negyedikeseknek a Vajk-sziget Általános Iskolával közösen szervezte meg a Pedagógiai Intézet a versenyeket. Mindhárom helyszínen a pedagógusok a versenyhez kapcsolódó aktuális műsort, vásári jelenetet, illetve táncot tanítottak be tanítványaiknak. A legkisebbek a mesék világából merítettek, a nagyobbak Ludas Matyi történetéből adtak elő vásári jelenetet, a legnagyobbak műsora pedig a történelmi ismeretekhez kapcsolódott. A színes, érdekes programon kívül kreatív foglalkozáson és ügyességi játékokban is részt vehettek a tanulók.

A Vajk-sziget iskolában a 4. évfolyamos diákok a Julianus barát című film egyik betétdalának zenés-táncos feldolgozásával köszöntették a megjelenteket. A vetélkedőn valamennyi feladat az előzetes felkészülés során megismert honfoglalás kori magyar mondákat, forrásokat dolgozta fel.
Amíg a diákok a versenyeztek, addig a pedagógusok aktuális kérdésekkel foglalkozó továbbképzésen vettek részt mindhárom verseny helyszínén. Az Apáczai Kiadó jóvoltából megismerkedhettek az ősszel megjelenő első osztályos tartós tankönyvekkel, amelyeket négy éven keresztül fognak használni a leendő elsősök.
A megmérettetésen részt vevő csapatok közül az első három helyezett könyvjutalomban és ajándékban részesült.
– A többiek sem tértek haza élmény és ajándék nélkül a rendezvényről – hangsúlyozta a szaktanácsadó. – Fontosnak tartottuk, hogy minden kisgyermek hazavigyen valamilyen apró emléket, és persze azt is, hogy megköszönjük a társszervező intézmények, a tanulókat felkészítő nevelők munkáját.