Versek gitárral

Írta:  2013.03.02.
Tizenöt évesen kezdett írni, először csak az asztalfióknak. Jakos Kata ma sikeres szerző. A SZAK vendége volt a Zila Kávéházban.
A kerületünkben élő Jakos Kata költővel, a Szabad Alkotók Körének egyik alapító tagjával Gálfi Irén újságíró beszélgetett február 28-án a Zila Kávéházban. Hallhattunk néhányat a költőnő verseiből az újságíró és saját maga tolmácsolásában, s a hangulat fokozására Kovács Adrienne gitáron, Pollák Rita csellón működött közre.

Jakos Kata 15 évesen kezdett verseket, novellákat írni, először csak az asztalfióknak, később különböző performanszokra, kiállítás-megnyitókra, hogy kifejezésre juttassa a gondolatait.
Az irodalom mellett a zene is közel áll a szívéhez, ezért ének-zene tagozatos iskolában tanult, csellózott, majd zongorázott – ez utóbbival mintegy hat évig foglalkozott.

A kilencvenes évek elején a MÚOSZ Újságíró Stúdiójában újságírást tanult, miközben művészeti rovatvezetőként dolgozott a Rádió 11-ben. Kulturális rovata címét (Art-éria) és tematikáját ő találta ki, interjúkat készített, műsort vezetett. Úgy érezte, hogy ebben a tevékenységben kiteljesedhetett a kreativitása, és ezek az évek örökké meghatározóvá váltak az életében.

– A novellaírással mára felhagytam, maradtak a versek, olyannyira, hogy egész kötetnyi gyűlt össze az évek folyamán – mondta Jakos Kata. – Az irodalom iránti rajongásom máig sem apadt, sőt egyre intenzívebbé vált. Kisebb-nagyobb időszakok kimaradtak, amikor nem éreztem késztetést az írásra, de az inspiráció újra meg újra előtör, és rábír arra, hogy megfogalmazzam a gondolataimat.
2009 márciusában megjelent, Holdtükör című verseskötete az 1991–2009 között írt verseit tartalmazza.
– A válogatáskötetet úgy szerkesztettem meg, hogy visszafelé röpít az időben, így határozottan érzékelhető a fiatalabb énem és a jelenlegi önmagam közötti fejlődés, világlátásbeli változás.
Kata a versek mellett regényírásba is belefogott, már több mint 170 oldal van készen a könyvből.
Jakos Kata honlapján (www.jakoskata.hu) a verseiből olvasható egy kis ízelítő. Néhányat közülük elkészített „hangos” változatban is, zenére mondta fel őket. Több verséhez videoklip is készült, amelyek közvetlenül a vers alatt tekinthetők meg.