A tervezőasztaltól a festőállványig

Írta:  2013.03.04.
Buczkó Imrét Búza Barna-díjjal tüntette ki a NapSziget alapítvány.

− Azért öröm számomra, hogy én beszélhetek Buczkó Imre munkásságáról, mert egy becsülhető mérnökembert, egy tisztelhető művészt és egy szerethető embert mutathatok be önöknek – kezdte dicsérő szavait Bereczky Loránd művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria volt főigazgatója a NapSziget-művészeti díjak átadási ünnepségén.

A díjak

A magyar művészeti élet, elsősorban az irodalom és a hozzá kapcsolódó alkalmazott grafika értékeire igyekszik felhívni a figyelmet a 2005-ben létrehozott NapSziget a Művészetekért Alapítvány, amely a cél érdekében művészeti portált üzemeltet, rendszeresen szervez kulturális eseményeket – köztük a Napsziget fesztivált –, és 2007 óta évente három kategóriában díjazza a kuratórium által a legjobbnak ítélt alkotókat. A Bánkuti Miklós-díj a legjobb költőnek, a Bólya Péter-díj a legjobb prózaírónak, a Búza Barna-díj pedig a legjobb illusztrátornak jár. Az eddig díjazottak között – a teljesség igénye nélkül – ott van Zalán Tibor, Egyed Tibor, Szappanos Gábor, Oláh András, S. Horváth Ildikó.

Az idén március 1-jei ünnepségen a Búza Barna-díjat a XVIII. kerülethez ezer szállal kötődő Buczkó Imre festő- és grafikusművész vehette át.

A díjazott

− Buczkó Imre pályája úgy indult, hogy komolyan vette szülei kérését, miszerint legyél művész, fiam, de azért legyen egy rendes foglalkozásod is – mesélte tréfálkozva Bereczky Loránd a díjátadón.
Buczkó Imre jól választott: technikumba ment, majd a Műegyetemen közlekedésmérnöki diplomát szerzett. A hatvanas években Ferihegyre került: 1966-tól a repülőtér-fenntartási osztály vezetője, 1973-tól a főosztály vezetője volt. Festészettel a szabad idejében foglalkozott, és arra is volt energiája, hogy megszervezze a Ferihegyi Galériát. Sőt – ahogy ő fogalmazott – a reptéren a csapat annyira olajozottan működött, hogy volt ideje még egy humán diplomát is szerezni. 2000-ben hagyta ott a repteret, azóta a művészetnek él.
− Rendkívüli számomra ez a díj, mert nem hiszem, hogy bárkivel is megtörtént az, ami most velem. Harmincöt évig voltam jó barátságban Búza Barnával, akiről a díjat elnevezték. Tulajdonképpen ő vezetett be a művészeti életbe, ajánlott, ajtókat nyitott ki előttem, biztatott. Úgy érzem, ez a díj nem más, mint Barna utolsó segítsége, utolsó karnyújtása felém – mondta a díjazott.
Buczkó Imrével együtt az alapítvány idén Harcos Katalin költőt és Csomós Róbert írót tüntette ki, valamint posztumusz Bánkuti-díjat kapott Balogh József irodalomtanár, költő, akit sokan a szombathelyi Lord együttes dalszövegírójaként ismernek.