A verset mondani kell

Írta:  2013.03.11.
A hazafias költészet nem vesztett népszerűségéből. Idén is diákok százai gyűltek össze a Vörösmarty Iskola szavalóversenyén.
Idén 18. alkalommal, március 7-én rendezte meg a Vörösmarty Mihály Ének-Zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium a budapesti versmondó versenyt. A Kárpát-medencét felölelő versenyen a diákok a magyar nyelvben találhattak újra közös hazára.

A versenyt 1996 óta minden év márciusában megrendezik „Hazafias költészet a magyar irodalomban” címmel. A helyszínt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyarság Háza biztosítja. Papp-Váry Borbála vezérigazgató helyettes elmondta, intézményük örömmel járul hozzá olyan közhasznú programok megvalósításához, melyek összefogják a magyarságot és lehetőséget nyújtanak arra, hogy a magyar kultúra tovább éljen a Kárpát-medencében.

A rendezvényt Ughy Attila polgármester nyitotta meg, aki úgy vélekedett, hogy bár iPaden gyors sorok születnek és a Youtube-on nagyobb hatást lehet elérni, de a hazaszeretet nem oldódhat fel egy Facebook posztban; az igazi költemények szívtől szívhez szólnak. A fiatalokat pedig nem nyelte el teljesen a digitalizált világ. Járainé Dr. Bődi Györgyi, a Vörösmarty Gimnázium igazgatónője és a verseny megálmodója elmondta, hogy évről évre egyre több diák jelentkezik a versenyre. Idén érkeztek verselők Budapest több kerületéből, Lendváról, Rimaszombatról és Bécsből is.

A megmérettetést a téma szakértői; jeles színművészek, írók, előadóművészek és pedagógusok bírálták. A zsűri elnöke Őze Áron, a Magyar Színház igazgatója, Jászai Mari-díjas színművész volt. Őze elmondta, a cél, hogy a versek egyes szám első személyben éljenek. Ne legyen szavalás vagy versengés, mert a vers az, amit mondani kell.
 

Hír naptár

« December 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Csatlakozz közösségünkhöz