A vers volt a kapocs

Írta:  2013.03.21.
Kéklő lepkeszárny-Variációk Jakos Kata verseire címmel nyílt meg a Szabad Alkotók Körének zenés-verses kiállítása március 19-én a Városháza Galériában.

A „szabadon alkotók” a megalakulásuktól eltelt három év alatt igazi közösséggé kovácsolódtak. A tagok között található festő, restaurátor, költő, író, riporter, fotóművész, grafikus, táncművész és keramikus is. Ez a sokféleség kölcsönösen inspirálja a művészeket, akik barátként segítik egymást, alkotótársként pedig megosztják egymással az élményeiket, a tapasztalataikat. Rendszeresen szerveznek közös programokat, a legutóbb Jakos Kata kerületünkben élő fiatal költővel, a Szabad Alkotók Köre (SZAK) egyik alapító tagjával beszélgetett Gálfi Irén a Zila Kávéházban.
A kis közösség ezúttal különleges tavaszváró tárlattal rukkolt elő, amelyet Kun (Qn) György képzőművész rendezett.

– Ágoston-Papp Mónika keramikusművész ötlete volt, hogy Jakos Kata versei kapcsolják össze a különböző művészeti ágakat egymással – mondta a kiállítás megnyitóján Szikszai Sándor, a SZAK ügyvezetője. – Minden művész Kata verseiből merített inspirációt, s az ihletet adó sorok az alkotások mellett is olvashatók.
A kiállítás megnyitója is igazi kuriózum volt. Az alkotók ugyancsak Kun (Qn) György rendezésében adtak elő performance-t, amelyben Kovács Adrienne gitárművész (a SZAK megálmodója) Jakos Kata verseire írt zenéjétől kísérve Katona Lucia angolnyelv-tanár, E. Kottek Péter festőművész, Vörös Árpád néptánc-pedagógus, a Tébláb Táncművészeti Alapítvány elnöke a költőnő verseiből mondott el egy csokorra valót.
– Évekig dolgoztam színészként Uray Péter mozgásszínházában – árulta el a néptánc-pedagógus. – Mindig izgatott a különféle művészetek egymásra kifejtett hatása. Nagy megtiszteltetés volt számomra, amikor Kata felkért, hogy mondjam el néhány versét.

– Meghatódtam, hogy az alkotótársaim a tavaszi tárlat témájaként a verseimre gondoltak – mondta Jakos Kata. – Érdekes volt látni, hogy bár többen ugyanazt a költeményt választották, a megközelítésük más-más volt.
A tárlat húsvétig tekinthető meg, a félfogadási idő alatt a polgármesteri hivatalban.