Csillagok és csengettyűk

Írta:  2013.03.25.
A kerületi diáktehetségek mutatkoztak be a NATIK szervezésében március 22-én a Városháza Galériában.
A Nők a XVIII. kerületért Alapítvány (NATIK) immár nyolcadik éve, hogy útjára indította a kerületi tehetségek programsorozatot. A civil szervezet minden alkalommal azokat hívja meg, akik az élet valamely területén kimagaslót alkottak.

– Elsőként, a kerületben élő tehetségükről híres Orgován család apraja-nagyja mutatkozott be – idézte fel a kezdeteket Mogyorósiné Pécsi Ildikó, a NATIK elnöke. – De vendégünk volt már a színdinamikával foglalkozó Nemcsics Antal professzor, kerületünk díszpolgára, Paizs István filozófiatörténész is…
Ezúttal nyitottunk a diákok felé, és felső tagozatosok, valamint két egyetemi hallgató szerepel a műsorban.
– A Tiszán innen-Dunán túl országos népdaléneklési minősítő verseny kerületi és fővárosi fordulóján a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola (Piros) már több alkalommal sikeresen szerepelt, ez volt az apropója annak, hogy meghívást kaptunk a kerületi tehetségek fellépésére – mondta Paulikné Karcagi Éva, a Piros iskola ének-zenepedagógusa. A 7. évfolyamos diákok erdélyi és moldvai népdalcsokrot hoztak. Lotters Márk is a mi iskolánk 8. évfolyamába jár, és Kiss Ernőnénél, a Dohnányi Ernő Zeneiskola zenepedagógusánál tanul zongorázni. Márk felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti és a Szent István Király Szakközépiskolába, ezért ő döntheti el, hogy melyik intézményben folytatja tanulmányait.

Bojtos Lucát sokan ismerhetik a kerületi irodalmi és zenei rendezvényekről. Korábban az éneklés mellett a versmondás és a prózai színészet is vonzotta, ezért részt vett a helyi, majd a regionális és országos versmondó versenyeken. Aztán szép lassan az éneklés felé húzott a szíve… Ezúttal mindkét minőségében fellépett. Szép Ernőtől Szeretnék Párizsban élni című verset mondta el, és Puccini: Gianni Schicchi című operájából Lauretta áriáját, Kodály Zoltán: A Csitári hegyek alatt című népdalfeldolgozását szólaltatta meg.
– Operaénekes szeretnék lenni – mondta Bojtos Luca. – Az első félévet a Szegedi Tudományegyetem zeneművészeti karán kezdtem el Temesi Mária, a másodikat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Kertesi Ingrid operaénekesek növendékeként. Emellett még egy nagy öröm ért, mert a Moltopera Társulat tagjává választottak. (Fiatal operaénekesekből álló és az operát emberközelivé tenni akaró társulat). Mozart Varázsfuvolájából Papagena szerepét énekeltem a Sziget Fesztiválon és a Művészetek Palotájában.

– Chopin Asz-dúr balladáját játszottam – folytatta Orgován Boglárka. – Több mint 13 éve zongorázom. Első éves vagyok a grazi Zeneakadémián. Sikeresen felvételiztem Budapesten is, de végül Graz mellett döntöttem.
A műsorban közreműködött még Gadácsi Lilla, a Vörösmarty iskola diákja, aki Ruttkai Tamástól a Márciusi üzenet című versét mondta el, a Gulner Gyula Általános Iskola Csengettyű zenekara Corellitől a Menüettet, Martinitól a Duettet csengettyűzte el.