Hangok, ízek, üzletek

Írta:  2013.04.29.
Másodszor hívja táncba az utcazene a kerületben élőket. Pestszentimre egyedi fesztiválja az idilli majális képében megmutatja a szabad zenélés örömét.
Beköszöntött a jó idő, s az első szabadtéri mulatsággal ebben az évben sem kell megvárni a majálist. A kerületi önkormányzat és az Együtt Pestszentimréért Egyesület támogatásával idén is szárnyra kap az utcán a zene. Április 27-én szombaton második alkalommal rendezik meg az utcazene- és főzőfesztivált Imrén. A rendezvénynek a Vasút park ad otthont, amely a városrész központjában, a Nemes utca és a Vasút utca találkozásánál található. Ezen a délutánon 15 órától 23 óráig amatőr és profi zenészek szórakoztatják majd a közönséget, figyelembe véve a környéken élők zajtűrésének határait.

A rendezvény ötletét a másfél évtizedes múltra visszatekintő zamárdi utcazene-fesztivál adta, amelynek példáját azóta számos nagyváros követte. A program védnöke Lévai István Zoltán alpolgármester, az esemény főszervezője Perge László, akinek Perge Blues Band nevű együttese az esti órákban lép fel.
Kora délutántól késő estig kerületi amatőr és profi zenészek mutatják meg, milyen színes a helyi zenei paletta. A műsor elején az akusztikus, hangszeres dallamoké lesz a főszerep. Később ismerős táncdalok csendülnek fel, és egy operetténekes is megcsillogtatja tudását. Az esti órákban dzsessz, blues, majd rockzene uralja a színpadot. Fellép többek között a Pestimrei Helyszínelők és a Bitangok nevű rockzenekar. Különleges vendégként a Kanári-szigetekről érkezik egy fiatalember, aki testet-lelket magával ragadó latin hangulatot varázsol majd.
Az imreiek nem egyszerűen az utcazenelés hagyományát próbálják megteremteni, hanem gasztronómiai különlegességekkel is fűszerezik a rendezvényt. A főzőverseny alatt bográcsokban rotyognak az ételek, az önkormányzat üstjéből pedig minden rászorulót vendégül látnak. A finom falatok mellé házi bor dukál. A borkóstolón mindenki bemutathatja saját házi borát, a minőségről értő zsűri mond véleményt. A látogatókat kirakodóvásár, a gyerekeket ugrálóvár és a majális más elmaradhatatlan kellékei várják.
Az idei rendezvény lehetőséget nyújt a kerületi vállalkozások bemutatkozására is. A helyszínen 4-6 sátorban és asztaloknál kínálnak helyet a szakembereknek és az üzleteknek. Így a cégek egymással és a látogatókkal is személyesen ismerkedhetnek meg. Lehet érdeklődni, kérdéseket feltenni, és akár üzletek is köttethetnek. A bemutatkozó vállalkozók pedig igazi specialisták, legyen szó napkollektorról, passzívházról vagy akár esküvői fehér galambok röptetéséről.