Éltető elemünk a víz

Írta:  2013.04.29.
A Föld napja rendezvénysorozat záró programjaként konferenciát tartott a XVIII. Kerületi Pedagógiai Intézet április 18-án a Kondor Béla Közösségi Házban.

A tanácskozást megelőző napon a legkisebbek természetismereti csapatversenyével kezdődött a Föld napjának megünneplése a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Általános Iskolában. A csapatok a feladatokra adott válaszaikkal bizonyították ismereteiket a vízről, a környezetünkről. A legjobban felkészült diákokat a pedagógiai intézet az oklevélen kívül könyvjutalomban is részesítette.
– A pedagógusok programja kreatív szakmai délutánnal folytatódott. Mindenki olyan társasjátékot készíthetett, amelyet az oktatásban hasznosítani tud, és a gyerekek is szívesen játszanak vele – mondta Patakfalvi Attiláné, a pedagógiai intézet szaktanácsadója, tehetséggondozási szakértője.
Az alsós szaktanácsadók a családokat is bevonták a programokba. Családi ökotesztet állítottak össze, amit az iskolákon, óvodákon keresztül eljuttattak a szülőknek. A kitöltött kérdőíveket a szervezők összesítették, kiértékelték.

Az április 18-i környezetvédelmi konferencián Patakfalvi Attiláné üdvözlő szavait követően Csomó Tamás alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, majd a Kastélydombi Általános Iskola 3. osztályos tanulói Védjük a vizet címmel rövid színdarabot mutattak be.
Szabó Gyula, a Zöld Zug ökoszolgálat igazgatója a víztakarékosságról, az újrahasznosításról és a környezetvédelemről beszélt, Melicher Dóra, az Eduvital Nonprofit Egészségnevelési Társaság ügyvezetője Együtt az egészségért címmel tartott előadást, Lázárné Szabó Szilvia, az alsó tagozatos munkaközösség vezetője pedig az újrahasznosítással kapcsolatos ötleteket mutatott be.
Az ökoteszt kitöltői közül sorsolással választották ki a nyerteseket, akik értékes nyereményekben részesültek.
A szervezők kérésére a tanácskozásra sokan hoztak magukkal újrahasznosított anyagokból készített használati tárgyakat, amelyekből rögtönzött kiállítás készült, és a résztvevők meríthettek egymás ötleteiből.